Τραυματικές εμπειρίες καρκινοπαθών ασθενών μετά από χειρουργική επέμβαση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2932638 156 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργάνωση & Διαχείριση ανακουφιστικής & υποστηρικτικής φροντίδας χρονίως πασχόντων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-01-14
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Ντίλο Ντέα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μυστακίδου Κυριακή, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κουλουλίας Βασίλειος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ζυγογιάννη Άννα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τραυματικές εμπειρίες καρκινοπαθών ασθενών μετά από χειρουργική επέμβαση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τραυματικές εμπειρίες καρκινοπαθών ασθενών μετά από χειρουργική επέμβαση
Περίληψη:
Εισαγωγή : Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας, της σχετιζόμενης με τις τραυματικές εμπειρίες ασθενών με καρκίνο μετά από χειρουργικές επεμβάσεις. Το ερευνητικό ερώτημα το οποίο τίθεται είναι το ποιός είναι ο ρόλος της αρχικής διάγνωσης του καρκίνου, και ποιός ο ρόλος της χειρουργικής επέμβασης στην εμφάνιση και το μέγεθος του μετεγχειρητικού τραύματος και των εξ αυτού παραγομένων ψυχικών διαταραχών.

Μέθοδος : Έγινε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες Pubmed, Wiley, Taylor and Francis kai Igenta C με τελευταία αναζήτηση στις 14/10/20. Ως κριτήρια αποκλεισμού ετέθησαν τα εξής: όχι χειρουργική επέμβαση, όχι ψυχική διαταραχή, όχι μη-ενήλικο δείγμα, όχι πρωτογενής μελέτη. Για την αναζήτηση χρησιμοποιήθηκαν οι λέξεις-κλειδιά: τραύμα, τραυματική εμπειρία, μετατραυματική διαταραχή του στρες, ασθενείς με καρκίνο, μετεγχειρητικά.

Αποτελέσματα : Η ανασκόπηση των μελετών έδειξε άμεση συσχέτιση της ογκολογικής χειρουργικής θεραπείας με την εμφάνιση ψυχικού τραύματος σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών . Μετρήσεις πριν και μετά την χειρουργική επέμβαση , έδειξαν ότι η διάγνωση της καρκινικής νόσου αποτελεί παράγοντα ψυχικού τραύματος per se, αλλά επίσης και αυξημένα επίπεδα άγχους στους ασθενείς άμεσα προ της επέμβασης, γεγονός το οποίο αποκαλύπτει πως η ιδέα και μόνο του χειρουργείου αποτελεί τραυματική εμπειρία.


Συμπεράσματα : Προκύπτει το συμπέρασμα ότι μετεγχειρητικά ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με καρκίνο εμφανίζει ψυχικό τραύμα ή και σχετιζόμενη με αυτό ψυχική διαταραχή, λόγω της διάγνωσης του καρκίνου , του αποτελέσματος της χειρουργικής θεραπείας ανάλογα με το είδος της θεραπείας και του καρκίνου . Προτείνεται η περαιτέρω διερεύνηση της σχέσης μεταξύ αποτελεσμάτων της επέμβασης και μετεγχειρητικού τραύματος (ανά είδος επέμβασης ,είδος καρκίνου και σταδίου ). Προτείνεται επίσης και η διερεύνηση προς μία περισσότερο εστιασμένη πρόληψη του ψυχικού τραύματος στα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τον καρκίνο γενικά, αλλά και ειδικότερα στα ογκολογικά χειρουργικά θεραπευτικά πρωτόκολλα. Σε αυτήν την προσέγγιση θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των θεραπόντων της ασθένειας ιατρών, των κοινωνικών υποστηρικτικών δομών και των λειτουργών της Ανακουφιστικής Αγωγής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Τραύμα, Τραυματική εμπειρία, Μετατραυματική διαταραχή του στρες, Ασθενείς με καρκίνο, Μετεγχειρητικά
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
62
Αριθμός σελίδων:
54
Dea Dilo Διπλωματική Εγασία.pdf (379 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο