O γεωπολιτικός ρόλος του ευρασιατικού φυσικού αερίου (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Αζερμπαϊτζάν) στον Πυλώνα Ασφάλειας/Άμυνας της Κίνας: Η ανακατανομή ισχύος στο Σύμπλοκο Ρωσίας-Κίνας-Κεντρικής Ασίας.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2932700 342 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-01-14
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Μουσαδάκου Νίκη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Θ. Μάζης, Καθηγητής, Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής, ΣΣΕ
Άγις-Γεώργιος Δήγκας. Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
O γεωπολιτικός ρόλος του ευρασιατικού φυσικού αερίου (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Αζερμπαϊτζάν) στον Πυλώνα Ασφάλειας/Άμυνας της Κίνας: Η ανακατανομή ισχύος στο Σύμπλοκο Ρωσίας-Κίνας-Κεντρικής Ασίας.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
The geopolitical role of Eurasian natural gas (Kazakhstan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Azerbaijan) in the China Security / Defense Pillar: The redistribution of power in the Russia-China-Central Asia Complex.
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι μέσω της Συστημικής Γεωπολιτικής Αναλύσεως, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και προταθεί στην διεθνή βιβλιογραφία από τον Καθηγητή του ΕΚΠΑ Ιωάννη Θ. Μάζη, να δημιουργηθεί ένα γεωπολιτικό υπόδειγμα ανακατανομής της ισχύος, το οποίο θα βασίζεται στη μελέτη και ανάλυση του γεωπολιτικού πυλώνα της άμυνας/ασφάλειας, σύμφωνα με τη δράση του γεωπολιτικού παράγοντα, δηλαδή του ευρασιατικού φυσικού αερίου, στο υπό μελέτη γεωπολιτικό σύμπλοκο Ρωσίας – Κεντρικής Ασίας - Κίνας. Ώστε να διεξαχθεί το αποτέλεσμα για το πώς επηρεάζει το ευρασιατικό φυσικό αέριο την ενεργειακή ασφάλεια της Κίνας.

Εν συνόψει, η Κίνα ξεκινά μια προσπάθεια δημιουργίας ενός πολυμερούς ενεργειακού μετώπου, κατασκευάζοντας ένα πλέγμα ενεργειακής ασφάλειας που εκτείνεται προς το εσωτερικό της Ευρασίας, ώστε να καταστήσει τον εαυτό της ενεργειακά ανεξάρτητο. Οι σχέσεις της Κίνας με τα κράτη της Κεντρικής Ασίας και τη Ρωσία, αλλά και η αλληλεπίδραση των μεταξύ τους σχέσεων, με κοινό παρονομαστή τον γεωπολιτικό παράγοντα της ανάλυσής μας, το ευρασιατικό φυσικό αέριο, αλλάζει τις ισορροπίες και την κατανομή της ισχύος στον ευρασιατικό, αλλά και στον παγκόσμιο χάρτη και κυρίως εμφανίζει νέες δυνατότητες για την θωράκιση της άμυνας/ασφάλειας της Κίνας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ευρασιατικό φυσικό αέριο, Κίνα, Κεντρική Ασία, Ενέργεια, Άμυνα, Ασφάλεια, Ευρασία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Ρωσία, Φυσικό αέριο, Αγωγοί, Spykman, Mackinder, Energy Threat Theory, CACGP, CNPC, OBOR, BRI, SCO, ΣΓΑ, Συστημική Γεωπολιτική Ανάλυση,
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
126
Αριθμός σελίδων:
104
MSc_Dissertasion_Mousadakou_Niki_2020_Final.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο