Σύγκριση προγνωστικής αξίας CRP και τροπονίνης σε βαριά σηπτικούς ασθενείς

Διπλωματική Εργασία uoadl:2932735 106 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επεμβατική Καρδιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-01-15
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Λάμπρου Θωμαΐς
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Τούτουζας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελένη Κυρίτση, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Δημήτριος Τούσουλης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση προγνωστικής αξίας CRP και τροπονίνης σε βαριά σηπτικούς ασθενείς
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση προγνωστικής αξίας CRP και τροπονίνης σε βαριά σηπτικούς ασθενείς
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι βιοδείκτες μπορούν να προσθέσουν ακρίβεια κάθε βακτηριακής παρουσίας και είναι χρήσιμοι για την παρακολούθηση της εξέλιξης της μολυσματικής διαδικασίας. Η απελευθέρωση τροπονίνης είναι συχνή κατά τη διάρκεια σοβαρής νόσου και σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα, θνησιμότητα και διάρκεια νοσηλείας. Επίσης η CRP είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται ως απόκριση σε λοίμωξη ή / και φλεγμονή και χρησιμοποιείται ευρέως σε κλινικές δοκιμές για τη διάγνωση και τη διαχείριση ασθενών με σήψη.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η εκτίμηση της προγνωστικής αξίας της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης ορού και τροπονίνης υψηλής ευαισθησίας ορού σε βαριά σηπτικούς ασθενείς.
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 105 ασθενείς με σήψη που νοσηλεύτηκαν στην Α’ παθολογική κλινική του Γ.Ν.Ε «Θριάσιο» κατά την περίοδο 15/01/18 - 15/10/2018.Η συλλογή των στοιχείων έγινε από τους φακέλους και τον εργαστηριακό έλεγχο των ασθενών. Η στατιστική ανάλυση έγινε με το στατιστικό πακέτο SPSS-22 και την εφαρμογή της στατιστικής δοκιμασίας t-test, anova και Pearson correlation. Η στατιστική σημαντικότητα τέθηκε σε p≤0,5.
Αποτελέσματα: Το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος, 61,5% ήταν γυναίκες
και το 58,6% ήταν άνω των 76 ετών. Η εστία λοίμωξης στο 36,5% αφορούσε το ουροποιητικό σύστημα και στο 12,5% η έκβαση ήταν ο θάνατος. Παθολογικές τιμές κρεατινικής κινάσης (CK) είχε το 80,8%, τροπονίνης Τ υψηλής ευαισθησίας (hsCTNT) τo 74,4%, κρεατινίνης (Cr) το 17.7% ενώ το σύνολο των ασθενών, 100% είχε παθολογικές τιμές CRP. Τα άτομα ηλικίας >των 76 ετών είχαν μεγαλύτερες τιμές qSOFA score, (p<0,001). Τα άτομα που απεβίωσαν είχαν υψηλότερη βαθμολογία qSOFA (p<0,001), υψηλότερες τιμές κρεατινικής κινάσης CK (p=0,001), τροπονίνης T hscTNT (p =0,001), κρεατινίνης Cr (p=0,04), ενώ δε διέφεραν ως προς τα επίπεδα CRP. Επίσης, οι ασθενείς με ΧΝΝ ήταν υψηλότερης βαρύτητας κατά qSOFA (p =0,001), είχαν ψηλότερες τιμές κρεατινικής κινάσης CK (p<0,001), τροπονίνης Τ (p=0.045), κρεατινίνης Cr (p<0,001) και μία οριακά στατιστικά σημαντική διαφορά ως προς τη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη CRP (p=0,078). Η βαρύτητα κατά qSOFA είχε μέτρια θετική συσχέτιση με την κρεατινική κινάση CK (p=0,009), την Τ hscTN (p=0,004), την Cr (p=0,007), με την ηλικία (p<0,001), και με την ύπαρξη χρόνιας νεφρικής νόσου, (p<0,001).
Συμπέρασμα: Η συσχέτιση των αυξημένων επιπέδων τροπονίνης με τη σοβαρότητα της σήψης επιβεβαιώθηκε τόσο με άλλες σχετικές έρευνες όσο και με την παρούσα μελέτη, ενώ για τον δείκτη CRP να προκύπτει μια οριακά στατιστικά σημαντική συσχέτιση που χρήζει περαιτέρω διερεύνηση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σήψη , Πρόγνωση , Βιοδείκτες , Τροπονίνη , CPR
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
82
Αριθμός σελίδων:
72
Labrou Thomais Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο