Εμβρυική αναιμία – Εμβρυικός ύδρωπας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2932974 134 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-01-18
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Δρακάκης Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαντωνίου Νικόλαος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Καλανταρίδου Σοφία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κασσάνος Δημήτριος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εμβρυική αναιμία – Εμβρυικός ύδρωπας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εμβρυική αναιμία – Εμβρυικός ύδρωπας
Περίληψη:
Με τον όρο εμβρυική αναιμία δηλώνουμε οποιαδήποτε έλλειψη σε ποσότητα ή ποιότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων στην εμβρυική κυκλοφορία. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια ως γνωστόν είναι τα κύτταρα εκείνα του αίματος που μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς και τα όργανα του εμβρύου. Καθώς η ποσότητα της αιμοσφαιρίνης στην εμβρυική κυκλοφορία αυξάνει κατά την διάρκεια της κύησης δεν υπάρχει απόλυτος αριθμός που να ορίζει το κατώτατο όριο αιμοσφαιρίνης κάτω από το οποίο αναφερόμαστε σε αναιμία. Υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί σύμφωνα με τους οποίους η αναιμία ορίζεται με βάση την απόκλιση αιμοσφαιρίνης από το μέσο όρο για την ηλικία κύησης (GA) ή με βάση τα πολλαπλάσια του μέσου όρου ( MoM ). Όπως με όλες σχεδόν τις καταστάσεις η εμβρυική αναιμία μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Στην περίπτωση της σοβαρής αναιμίας η καρδιά του εμβρύου εργάζεται σκληρότερα για να αντιρροπήσει την υποοξυγόνωση των ιστών με αποτέλεσμα σε μια χρόνια τέτοια κατάσταση την καρδιακή ανεπάρκεια, αύξηση της πίεσης στο φλεβικό σύστημα λόγω παρακώλυσης παροχέτευσης του φλεβικού και λεμφικού δικτύου και σε εξαγγείωση τελικά υγρού στον τρίτο χώρο ( ύδρωπας).
Εμβρυϊκός ύδρωπας (Hydrops fetalis) ορίστηκε ως η παθολογική συσσώρευση υπερβολικού υγρού εντός δύο ή περισσότερων εμβρυϊκών διαμερισμάτων. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να ανιχνευθούν υπερηχογραφικά και συμπεριλαμβάνουν οίδημα κρανίου και δέρματος (πάχος δέρματος > από 5mm), ασκίτης, υπεζωκοτική συλλογή, περικαρδιακή συλλογή, παρουσία πολυϋδραμνίου (δείκτης αμνιακού υγρού > από 25cm ή μέγιστος κάθετος θύλακας 8cm) και πάχυνση του πλακούντα (≥4cm στο 2ο τρίμηνο και ≥6cm στο 3ο τρίμηνο).
Με βάση την υποκείμενη αιτία, ο ύδρωπας ταξινομείται είτε ως άνοσος είτε ως μη-άνοσος. Ο άνοσος ύδρωπας αναφέρεται σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες η υποκείμενη κατάσταση οφείλεται σε εμβρυϊκή αναιμία που αναπτύσσεται από αλλοανοσοποίηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC). Ο όρος μη-ανοσος ύδρωπας χαρακτηρίζει όλες εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες δεν υπάρχει ένδειξη ασυμβατότητας μεταξύ μητρικού και εμβρυϊκού αίματος, ως προς το αντιγονικό σύστημα Rhesus ή και άλλα σπανιότερα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ύδρωπας, Εμβρυική αναιμία, Ασκίτης
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
300
Αριθμός σελίδων:
105
ΕΜΒΡΥΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ&ΕΜΒΡΥΙΚΟΣ ΥΔΡΩΠΑΣ ΔΡΑΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο