Μεθοδολογία αποτίμησης της σεισμικής διακινδύνευσης, διαχείρισης της σεισμικής κρίσης και ενίσχυσης της ασφάλειας σε σχολικά κτίρια. Εφαρμογή στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2933013 94 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-01-22
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Καρατζέτζου Άννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. E. Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ

Δρ. Καβύρης, Επίκουρος Καθηγητής Γεωφυσικής Γεωθερμίας ΕΚΠΑ

Δρ Κασσάρας, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωφυσικής Γεωθερμίας ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μεθοδολογία αποτίμησης της σεισμικής διακινδύνευσης, διαχείρισης της σεισμικής κρίσης και ενίσχυσης της ασφάλειας σε σχολικά κτίρια. Εφαρμογή στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μεθοδολογία αποτίμησης της σεισμικής διακινδύνευσης, διαχείρισης της σεισμικής κρίσης και ενίσχυσης της ασφάλειας σε σχολικά κτίρια. Εφαρμογή στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης
Περίληψη:
Η ανάλυση της σεισμικής διακινδύνευσης και της εκτίμησης των απωλειών αποτελούν θέματα μείζονος σημασίας για τη λήψη αποφάσεων σχετικών με τη μείωση των ζημιών που προκλήθηκαν λόγω κάποιου σεισμικού γεγονότος, σε τοπικό, εθνικό, ακόμη και παγκόσμιο επίπεδο. Στη παρούσα εργασία, αναλύεται, εφαρμόζεται και αξιολογείται ένα προκαταρτικό πιθανοτικό μοντέλο εκτίμησης της σεισμικής διακινδύνευσης για σχολικά κτίρια. Η εφαρμογή της προτεινόμενης μεθοδολογίας πραγματοποιείται σε επιλεγμένα σχολικά κτίρια του Δ. Θεσσαλονίκης. Το μοντέλο εκτίμησης της σεισμικής διακινδύνευσης που θα παρουσιαστεί, περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία, τη σεισμική επικινδυνότητα, το μοντέλο των εκτιθέμενων στοιχείων, τα οποία για την διπλωματική αυτή είναι τα σχολικά κτίρια και το μοντέλο της σεισμικής τρωτότητας.
Η σεισμική επικινδυνότητα για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, εκτιμάται i) για το σενάριο του σεισμού της Θεσσαλονίκης το 1978 και ii) μέσω μιας παραμετρικής πιθανοτικής ανάλυσης με το λογισμικό Openquake (Pagani et al., 2014; Silva et al., 2014). Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές εδαφικές συνθήκες στην εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας, αξιοποιώντας την πολύ καλή γεωτεχνική τεκμηρίωση που υπάρχει για τη Θεσσαλονίκη, από αποτελέσματα επιτόπου και εργαστηριακών δοκιμών εδαφομηχανικής. Η σεισμική επικινδυνότητα παρουσιάζεται σε όρους χωρικής κατανομής της μέγιστης εδαφικής επιτάχυνσης (PGA) αλλά και των φασματικών επιταχύνσεων και συγκρίνεται με τις σχετικές διατάξεις του ισχύοντος αντισεισμικού κανονισμού ΕC8 (CEN, 2004). Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο σεισμικής διακινδύνευσης της πόλης της Θεσσαλονίκης, μπορεί ο αναγνώστης να βρει και στην σχετική βιβλιογραφία (Riga et al., 2019) που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου SHARE (http://www.sera-eu.org/en/home/).
Στη διαδικασία ανάπτυξης του μοντέλου έκθεσης εφαρμόζεται το σύστημα ταξινόμησης που προτείνεται από την ερευνητική κοινότητά του Global Earthquake Model - GEM (Brzev et al., 2013), το οποίο επιτρέπει τη ταξινόμηση των κτιρίων σύμφωνα με μια σειρά κατασκευαστικών χαρακτηριστικών όπως το κύριο υλικό δόμησης, το σύστημα παραλαβής των οριζοντίων δυνάμεων, τον αριθμό των ορόφων, το έτος κατασκευής και το επίπεδο αντισεισμικού σχεδιασμού. Τα κατασκευαστικά αυτά χαρακτηριστικά για τα υπό μελέτη σχολικά κτίρια της Θεσσαλονίκης, εδόθησαν από τη Διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού & Αρχιτεκτονικών Μελετών του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Για την εκτίμηση των βλαβών και των οικονομικών απωλειών εφαρμόστηκαν τα μοντέλα τρωτότητας που αναπτύχθηκαν για την Ελλάδα από την ερευνητική ομάδα του GEM (Martins and Silva, 2020).
Το μοντέλο εκτίμησης της σεισμικής διακινδύνευσης σχολείων που αναπτύσσεται στην παρούσα διπλωματική, είναι σε θέση να παρέχει εκτιμήσεις για τις σεισμικές βλάβες και τις οικονομικές απώλειες για κάποιο σεισμικό σενάριο, οι οποίες είναι χρήσιμες για την ανάπτυξη ενός σχεδίου καλύτερης διαχείρισης της κρίσης σε περίπτωση σεισμού, μείωσης της σεισμικής διακινδύνευσης και αύξηση της ασφάλειας των σχολικών κτιρίων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Φυσικές Καταστροφές, Σχολεία, Σεισμική Διακινδύνευση, Βλάβες, Κόστος Αποκατάστασης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
20
Αριθμός σελίδων:
44
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-07-08.

KARATZETZOU_THESIS_ver20201006.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-07-08.