Ποιότητα ζωής και κόστος αποκατάστασης ασθενών μετά από ακρωτηριασμό άκρου

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2933082 96 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Νοσηλευτικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-01-22
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Στούκα Χρυσούλα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
1) Φιλντίσης Γεώργιος, Καθηγητής, Νοσηλευτική Σχολή, ΕΚΠΑ
2) Κωνσταντίνου Ευάγγελος, Καθηγητής, Νοσηλευτική Σχολή, ΕΚΠΑ
3) Κατσούλας Θεόδωρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Νοσηλευτική Σχολή , ΕΚΠΑ
4) Τσουμάκας Κων/νος, Καθηγητής, Νοσηλευτική Σχολή, ΕΚΠΑ
5) Κακλαμάνος Ιωάννης, Καθηγητής, Νοσηλευτική Σχολή, ΕΚΠΑ
6) Μαριόλης – Σαψάκος Θεόδωρος, Καθηγητής, ΝοσηλευτικήΣχολή , ΕΚΠΑ
7) Βλάμης Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ποιότητα ζωής και κόστος αποκατάστασης ασθενών μετά από ακρωτηριασμό άκρου
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ποιότητα ζωής και κόστος αποκατάστασης ασθενών μετά από ακρωτηριασμό άκρου
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο ακρωτηριασμός ενός άκρου αποτελεί σημαντική μη αναστρέψιμη απώλεια και οδηγεί σε πολλές αλλαγές στη ζωή του ατόμου. Ανεξαρτήτως αιτιολογίας, οι ασθενείς βιώνουν αλλαγές στο κέντρο βαρύτητάς τους, στην κινητικότητα αλλά και στην ικανότητα εκτέλεσης των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής και της αυτοεξυπηρέτησης τους.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εκτιμηθεί η μεταβολή της Ποιότητας Ζωής (ΠΖ) και του κόστους διαβίωσης των ασθενών με ακρωτηριασμό άκρων μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Μελετήθηκε πώς μεταβάλλεται η ΠΖ των ασθενών αυτών κατά τη διάρκεια 2 ετών μετά την έξοδο από το νοσοκομείο και πως αυτή η μεταβολή επηρεάζει τη διαμόρφωση του κόστους αποκατάστασης.
Υλικό-Μέθοδος: Η αξιολόγηση της κατάστασης υγείας των ασθενών έγινε με το ερωτηματολόγιο Short Form 36 (SF-36), το οποίο αποτελεί ένα γενικό και αξιόπιστο εργαλείο μέτρησης της ΠΖ. Οι ασθενείς κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο SF-36 σε 6, 12 ,18 και 24 μήνες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, ενώ για τον υπολογισμό του κόστους αποκατάστασης, σε κάθε στιγμή μέτρησης αθροίστηκαν μεταβλητές άμεσου ή έμμεσου κόστους.
Αποτελέσματα: Το δείγμα αποτελείτο από 107 ασθενείς με μέση ηλικία 48,8±16,7 έτη. Το 92,5% (ν=99) είναι άντρες και το 7,5% (ν=8) γυναίκες. Το 71% (ν=76) ήταν εργαζόμενοι, ενώ το 77,53% (ν=83) είχε μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα >1.000 € και οι 51 ασθενείς (47,7%) είχαν προσθετικό μέλος. Η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση, o αριθμός παιδιών, τα συνοδά νοσήματα, το είδος του ακρωτηριασμού και το προσθετικό μέλος αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν την ΠΖ των ασθενών με ακρωτηριασμό, μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Το κόστος αποκατάστασης αυξανόταν σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου στις χρονικές περιόδους μεταξύ 0-6 και 7-12 μήνες. Οι ασθενείς δεν ανέφεραν κόστη αποκατάστασης μετά το πρώτο έτος από την έξοδο από το νοσοκομείο. Το κόστος αποκατάστασης ήταν αρχικά υψηλό, αλλά μειωνόταν όσο περνούσε ο χρόνος με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στους άνδρες. Το φύλο, η οικογενειακή κατάσταση, ο αριθμός των παιδιών, το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, η απασχόληση, το είδος ακρωτηριασμού και η χρήση προσθετικού μέλους αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος αποκατάστασης. Επιπλέον, η αύξηση του κόστους αποκατάστασης επηρεάζει αρνητικά την ΠΖ των ασθενών με ακρωτηριασμό.
Συμπεράσματα: Η ποιότητα ζωής των ασθενών με ακρωτηριασμό εμφανίζει μια συνεχή βελτίωση με το πέρασμα του χρόνου, έως και 2 χρόνια μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, υπολείπεται όμως σαφώς σε σχέση με το επίπεδο πριν το ατύχημα. Το κόστος που απαιτείται για την αποκατάσταση των τραυματιών είναι υψηλό για ένα έτος μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, αλλά στη συνέχεια μηδενίζεται. Είναι αναγκαίο να διενεργηθούν νέες αντίστοιχες μελέτες που θα οδηγήσουν σε νέες προτάσεις για την βελτίωση της αποκατάστασης των ασθενών με ακρωτηριασμό άκρου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ακρωτηριασμός, Άκρο, Εισόδημα, Κόστος αποκατάστασης, Ποιότητα ζωής.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
133
Αριθμός σελίδων:
136
ΣΤΟΥΚΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ FINAL-converted.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο