Επιλόχεια Κατάθλιψη

Διπλωματική Εργασία uoadl:2936940 161 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-02-25
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Παπαγεωργίου Ευγενία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Εμμανουήλ Ζουμάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σοφία Καλανταρίδου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χαράλαμπος Χρέλιας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επιλόχεια Κατάθλιψη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επιλόχεια Κατάθλιψη
Περίληψη:
Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μία συχνή νόσος που δύναται να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας και του νεογνού. Γενικώς η κατάθλιψη για πολλούς αιώνες απασχολεί τους δυτικούς πολιτισμούς καθώς η επίπτωση της στις ανεπτυγμένες κοινωνίες είναι μεγάλη και μπορεί να επηρεάσει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Έχει διαπιστωθεί ότι το 10-15% των γυναικών θα εμφανίσουν επιλόχειο κατάθλιψη κατά το πρώτο έτος μετά τον τοκετό. Το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM) το οποίο βρίσκεται στην πέμπτη έκδοση του, καθορίζει τα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρεί ένα άτομο ώστε να πάσχει από κατάθλιψη. Στους αιτιολογικούς παράγοντες της κατάθλιψης περιλαμβάνονται η γενετική προδιάθεση, οι εξωγενείς παράγοντες, τα νευρολογικά αίτια, οι ψυχοκοινωνικοί στρεσογόνοι παράγοντες, διάφορα σωματικά νοσήματα, μεταβολικές και βιοχημικές μεταβολές. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι το καταθλιπτικό συναίσθημα και οι σωματικές διαταραχές , όπως η αϋπνία ή υπερυπνία, η ανορεξία, η δυσκοιλιότητα, η ξηροστομία, η ψυχοκινητική επιβράδυνση, η ατημέλητη εμφάνιση και άλλα μη ειδικά συμπτώματα. Ακόμη σε μερικές περιπτώσεις οι ασθενείς παρουσιάζουν παραληρητικές ιδέες ή ψευδαισθήσεις καθώς επίσης αυτοκτονικό ιδεασμό ή αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν.
Η θεραπεία της κατάθλιψης βασίζεται στη φαρμακευτική αγωγή, τη ψυχοθεραπεία και χρησιμοποιείται επίσης η ηλεκτροσπασμοθεραπεία ( ECT) και η φωτοθεραπεία. Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) είναι η θεραπεία εκλογής και η διαπροσωπική ψυχοθεραπεία αποτελεί την προτιμότερη μορφή ψυχοθεραπείας για την επιλόχειο κατάθλιψη. Υπάρχουν πολλά χρήσιμα εργαλεία για την εκτίμηση της επιλόχειας κατάθλιψης και το σημαντικότερο από αυτά είναι η Κλίμακα Επιλόχειας Κατάθλιψης του Εδιμβούργου (EPDS).
Οι νοσηλευτικές παρεμβάσεις έχουν σκοπό να εκπαιδεύσουν τη γυναίκα και το περιβάλλον της για τα σημεία και τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης, την αναγνώριση της, για τη θεραπεία που θα ακολουθηθεί ( π.χ. ψυχοτρόπα φάρμακα και ανεπιθύμητες ενέργειες), για την παρεχόμενη φροντίδα, ώστε οι νοσηλευτές να έχουν υποστηρικτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Η παροχή προληπτικής καθοδήγησης είναι πρωταρχικής σημασίας, αφού μέσω συζήτησης και συμμετοχής σε ομαδικά προγράμματα παρέχονται στην έγκυο όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τον τοκετό και την μητρότητα, μειώνοντας έτσι το άγχος της. Η παρεχόμενη φροντίδα θα πρέπει να εστιάζει τόσο στη μητέρα όσο και στο σύνολο της οικογένειας. Η μητέρα της και ο σύντροφος είναι τα άτομα εκείνα που της προσφέρουν υποστήριξη και καθοδήγηση με σκοπό να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Τέλος απαραίτητη είναι η παρέμβαση των νοσηλευτών και των άλλων επαγγελματιών υγείας στα επεισόδια εκδήλωσης βίας προς τον εαυτό της ή/και τους άλλους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κύηση, Λοχεία, Κατάθλιψη, Αγχώδεις διαταραχές
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
102
Αριθμός σελίδων:
172
Papageorgiou Eugenia Master.pdf.pdf (9 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο