Olive oil and cancer risk: Case 1

Διπλωματική Εργασία uoadl:2937199 105 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινικές Μελέτες: Σχεδιασμός και Εκτέλεση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-02-26
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Μάρκελλος Χρήστος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαρία Γαβριατοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θεόδωρος Ν. Σεργεντάνης, Ακαδηµαϊκός Υπότροφος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Olive oil and cancer risk: Case 1
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ελαιόλαδο και κίνδυνος καρκίνου: περίπτωση 1
Περίληψη:
ΥΠΟΒΑΘΡΟ: Διάφορες επιδημιολογικές μελέτες υποστηρίζουν ότι το ελαιόλαδο θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Για το σκοπό της παρούσας εργασίας πραγματοποιήσαμε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση με στόχο τη διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης ελαιολάδου και της επίπτωσης καρκίνου του γαστρεντερικού και ουρογεννητικού συστήματος.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Μια συστηματική αναζήτηση πραγματοποιήθηκε στις βάσεις δεδομένων PubMed, EMBASE και Google Scholar (καταληκτική ημερομηνία αναζήτησης: 10 Μαΐου 2020). Εκτιμήθηκε ο συγκεντρωτικός σχετικός κίνδυνος (RR) και τα διαστήματα εμπιστοσύνης 95% (95% CIs) με μοντέλα τυχαίων επιδράσεων (DerSimonian-Laird). Πραγματοποιήθηκαν επίσης αναλύσεις υποομάδων, ανάλυση ευαισθησίας και ανάλυση μετα-παλινδρόμησης.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: 15 μελέτες για γαστρεντερικό καρκίνο συμπεριλήφθηκαν στη μετα-ανάλυση: 13 ήταν ασθενών-μαρτύρων και 2 ήταν κοόρτης. Υψηλότερη κατανάλωση ελαιολάδου συσχετίστηκε με 23% μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού (RR=0.77, 95%CI: 0.66-0.89). Αναφορικά με το ουρογεννητικό σύστημα, συνθετική ανάλυση 6 μελετών ασθενών-μαρτύρων έδειξε μείωση κινδύνου κατά 54% (RR=0.46, 95%CI: 0.29-0.72). Σημαντικές προστατευτικές επιδράσεις παρατηρήθηκαν τόσο σε υποομάδες ανάλογα με τη θέση της κακοήθειας, σε Μεσογειακούς όσο και μη Μεσογειακούς πλυθησμούς, μελέτες με μόνο- και πολυμεταβλητή ανάλυση και σε όλες τις υποομάδες βάσει της ποιότητας της μελέτης.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η κατανάλωση ελαιολάδου φαίνεται να έχει ευεγερτικές επιδράσεις στην πρόληψη του καρκίνου του γαστρεντερικού και του ουρογεννητικού συστήματος. Επιπρόσθετες προοπτικές μελέτες κοόρτης, όπως και ελεγχόμενες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, είναι ωστόσο επιθυμητές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ελαιόλαδο, Καρκίνος, Μετα-ανάλυση, Διατροφή, Μεσογειακή διατροφή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
75
Αριθμός σελίδων:
120
CHRISTOS MARKELLOS MASTER.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο