Παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί ανάπτυξης θρόμβωσης στην παροξυντική νυκτερινή αιμοσφαιρινουρία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2937229 126 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-01
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Πολυβίου Άντρη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κοκόρη Στυλιανή, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παναγιωτίδης Παναγιώτης, Τακτικός Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βαλσάμη Σερένα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί ανάπτυξης θρόμβωσης στην παροξυντική νυκτερινή αιμοσφαιρινουρία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί ανάπτυξης θρόμβωσης στην παροξυντική νυκτερινή αιμοσφαιρινουρία
Περίληψη:
Η θρόμβωση αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου στην Παροξυντική Νυκτερινή Αιμοσφαιρινουρία (ΠΝΑ). Οι μηχανισμοί που εμπλέκονται στην παθογένεσή της είναι πολλαπλοί και περίπλοκοι, με την παθοφυσιολογία της όμως να παραμένει ακόμη δυσνόητη και να τίθεται υπό συνεχή μελέτη.
Η έλλειψη ή ανεπαρκής έκφραση των δύο πρωτεϊνών-ρυθμιστών του συμπληρώματος οδηγεί στην ανεξέλεγκτη ενεργοποίησή του και στο σχηματισμό του συμπλέγματος επίθεσης κατά της μεμβράνης (MAC) στην επιφάνεια των κυττάρων του αίματος. Η ενεργοποίηση του συμπληρώματος στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων προκαλεί αιμόλυση, η οποία είναι χαρακτηριστικό κλινικό εύρημα της νόσου. Η αιμόλυση προκαλεί την απελευθέρωση ελεύθερης αιμοσφαιρίνης στο πλάσμα, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με τη θρόμβωση. Η οξείδωση της ελεύθερης αιμοσφαιρίνης και της αίμης, η μείωση του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), η παραγωγή ελεύθερων ριζών οξυγόνου (ROS) και η συνεπακόλουθη βλάβη του ενδοθηλίου δημιουργεί ένα προθρομβωτικό και προφλεγμονώδες περιβάλλον. Παράλληλα, η ενεργοποίηση του συμπληρώματος προκαλεί μεταβολές στην κυτταρική μεμβράνη των αιμοπεταλίων και απώλεια της φωσφολιπιδικής ασυμμετρίας που χαρακτηρίζει τη φυσιολογική μεμβράνη τους, με εξωτερίκευση της αρνητικά φορτισμένης φωσφατιδυλοσερίνης (PS). Η PS συμμετέχει στο σχηματισμό θρόμβου καθώς παρέχει θέσεις σύνδεσης των προθρομβωτικών συμπλεγμάτων της τενάσης (FVIIIa/FIXa) και της προθρομβινάσης (FVa/FXa) με τελικό αποτέλεσμα την παραγωγή θρομβίνης και την ενεργοποίηση τους μηχανισμού της πήξης. Επίσης τα μικροσωματίδια που παράγονται κατά την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων έχουν προπηκτικές ιδιότητες. Τα μονοκύτταρα, προάγουν την παραγωγή ιστικού παράγοντα (TF) στην επιφάνειά τους καθώς και την απελευθέρωση μικροσωματιδίων με TF μετά από ενεργοποίησή τους από το συμπλήρωμα. Επιπρόσθετα, παρατηρείται διαταραχή του ινωδολυτικού μηχανισμού στους ασθενείς με ΠΝΑ. Τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια αλληλεπιδρούν με τα ουδετερόφιλα, τα οποία απελευθερώνουν NETs, στην κυκλοφορία. Από την άλλη, τα NETs, λειτουργούν ως ικρίωμα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού της πήξης αλλά και του συστήματος του συμπληρώματος.
Η ενεργοποίηση του συμπληρώματος, του μηχανισμού της πήξης, του συστήματος επαφής με ταυτόχρονη ενεργοποίηση των κυττάρων του αίματος (πολυμορφοπύρηνα, μονοκύτταρα και αιμοπετάλια) και του ενδοθηλίου, καθώς και η επηρεασμένη ινωδόλυση οδηγούν στη δημιουργία θρομβοφλεγμονής. Τα συστήματα αυτά καθώς και τα κύτταρα του αίματος αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε πολλά σημεία δημιουργώντας θετικούς ανατροφοδοτικούς μηχανισμούς. Η ενεργοποίηση ενός μόνο συστήματος, μπορεί να οδηγήσει πολύ γρήγορα σε θρομβοφλεγμονή, η οποία εάν παραμείνει ανεξέλεγκτη μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβωση. Η συνεχής ενεργοποίηση του συμπληρώματος στην ΠΝΑ, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θρομβοφλεγμονής, η οποία μπορεί να ευθύνεται και για την εμφάνιση θρόμβωσης σε ασυνήθεις θέσεις.
H θρόμβωση αποτελεί χαρακτηριστικό κλινικό εύρημα της ΠΝΑ και μπορεί να επισυμβεί σε οποιαδήποτε θέση. Επέρχεται στο 30-40% των ασθενών και αποτελεί δυσοίωνη και αιφνίδια επιπλοκή και κύρια αιτία θανάτου. Δικαίως η ΠΝΑ αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως η πιο ύπουλη επίκτητη θρομβοφιλική κατάσταση γνωστή στην ιατρική.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παροξυντική νυκτερινή αιμοσφαιρινουρία, Θρόμβωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
155
Αριθμός σελίδων:
197
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Παθοφυσιολογικοί Μηχανισμοί Ανάπτυξης Θρόμβωσης στην Παροξυντική Νυκτερινή Αιμοσφαιρινουρία.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.