Η συμβολή της ανοσοθεραπείας στην βελτίωση της μέσης επιβίωση ασθενών με μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνο της ουροδόχου κύστεως.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2937429 101 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινικές Μελέτες: Σχεδιασμός και Εκτέλεση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-19
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Αυλωνίτου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φλώρα Ζαγουρή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια,Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Σεργεντάνης Θεόδωρος, Ακαδημαικός υπότροφος,Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Γαβριατοπούλου Μαρία, Επίκουρη καθηγήτρια,Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η συμβολή της ανοσοθεραπείας στην βελτίωση της μέσης επιβίωση ασθενών με μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνο της ουροδόχου κύστεως.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η συμβολή της ανοσοθεραπείας στην βελτίωση της μέσης επιβίωσης ασθενών με μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνο της ουροδόχου κύστεως.
Περίληψη:
Ο καρκίνος του ουροθηλίου (UC) (καρκίνος εκ του μεταβατικού επιθηλίου) είναι ο πιο συχνός ιστολογικός τύπος καρκίνου της ουροποιητικής οδού. Κατά προσέγγιση, ένα ποσοστό 75% μεταξύ του συνόλου των ασθενών με ουροθηλιακό καρκίνο της ουροδόχου κύστης διαγιγνώσκεται με τοπική νόσο που δεν διηθεί στους μυες, και συνήθως αντιμετωπίζεται με επαναλαμβανόμενη τοπική θεραπεία υπό στενή παρακολούθηση. Ωστόσο, το 25% των ασθενών οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο της ουροδόχου κύστης νοσούν από καρκίνο που διηθεί στους μυες και απαιτεί πιο επιθετική προσέγγιση, όπως είναι η ριζικής κυστεκτομή και η χημειοθεραπεία. Η πρόγνωση του μεταστατικού καρκίνου του ουροθηλίου είναι πτωχή, ενώ η μέση συνολική επιβίωση είναι χαμηλή. Η χημειοθεραπεία με βάση τη σισπλατίνη είναι η τυπική θεραπεία στον μεταστατικό καρκίνο του ουροθηλίου και έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος στον τομέα της θεραπείας. Στόχος της παρούσας μελέτης είναι να αναλυθούν τα δεδομένα από την χορήγηση ανοσοθεραπείας στον μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνo. Για αυτό το σκοπό, μελετήθηκε μέσω βιβλιογραφικής αναζήτησης δημοσιευμένων ιατρικών εργασιών και κλινικών μελετών η χορήγηση της ανοσοθεραπείας στην αντιμετώπιση του μεταστατικού ουροθηλιακού καρκίνου. H βιβλιογραφική ανασκόπηση έγινε με χρήση ανάλυσης PRISMA και στηρίζεται σε αναζήτηση διεθνούς βιβλιογραφίας από το 2000 μέχρι και το 2020. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η χορήγηση ανοσοθεραπείας με τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών όπως pembrolizumab, durvalumab, nivolumab, avelumab και atezolizumab βελτιώνει την μέση συνολική επιβίωση των ασθενών ενώ για κάποια από αυτά τα φάρμακα έχει μελετηθεί και η επιμήκυνση του διαστήματος χωρίς υποτροπή της ασθένειας ή η σοβαρότητα και η συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών. H ανοσοθεραπεία συνίσταται ως θεραπεία δεύτερης γραμμής και πρώτης γραμμής υπο προυποθέσεις. Η παρούσα μελέτη ανέδειξε την αξία της ανοσοθεραπείας στον μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνο της ουροδόχου κύστεως πραγματοποιώντας βιβλιογραφική ανασκόπηση και παρέχοντας μια συνολική περίληψη των αποτελεσμάτων των πιο πρόσφατων κλινικών μελετών στο συγκεκριμένο ερευνητικό πεδίο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος, Ουροδόχος ,Κύστη, Ανοσοθεραπεία , Ουροθηλιακός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
50
Αριθμός σελίδων:
64
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Avlonitou Maria.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.