Ποινική ευθύνη των παρόχων διαδικτύου (Internet Service Providers)

Διπλωματική Εργασία uoadl:2937526 1124 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-02
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Παπαβασιλείου Ανδρέας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Κιούπης, Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ποινική ευθύνη των παρόχων διαδικτύου (Internet Service Providers)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Γερμανικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ποινική ευθύνη των παρόχων διαδικτύου (Internet Service Providers)
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την ποινική ευθύνη των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου, υπό το φως της Οδηγίας 2000/31/ΕΚ (ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το ΠΔ 131/2003) και ειδικότερα την ποινική ευθύνη με βάση την διάκριση του όρου «πάροχου υπηρεσιών διαδικτύου» (internet service provider) σε δύο βασικές κατηγορίες: α) «πάροχοι περιεχομένου» (content providers) και β) «ενδιάμεσοι πάροχοι» (intermediary service providers). Στόχος της ανά χείρας μελέτης είναι η ανάδειξη ορισμένων εκ των σημαντικότερων νομικών ζητημάτων της ποινικής ευθύνης των παρόχων διαδικτύου και η ενδελεχής εξέταση τους με τα νομικά εργαλεία του ποινικού δικαίου.
Το σύστημα της Οδηγίας 2000/31/ΕΚ για την απαλλαγή των ενδιάμεσων παρόχων από την ευθύνη, περιλαμβάνεται στα άρθρα 12 (απλή μετάδοση – mere conduit), 13 (κρυφή μνήμη – caching), 14 (φιλοξενία - hosting) και 15 (απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου). Στη διπλωματική εργασία, ιδιαίτερη μνεία γίνεται, στην ανάλυση της διαδικασίας «Notice and Takedown» (Ειδοποίηση και Απόσυρση), στα τεχνολογικά φίλτρα ελέγχου των διακινούμενων πληροφοριών στο διαδίκτυο, καθώς και στις αναρτήσεις παράνομου περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Επιπρόσθετα, η διπλωματική εργασία περιλαμβάνει την εξέταση των ακόλουθων ζητημάτων. Στην ενότητα 6.1 διερευνάται το πρόβλημα της ποινικής ευθύνης των παρόχων διαδικτύου, ως νομικά πρόσωπα. Εν συνεχεία, στην ενότητα 6.2 εξετάζεται η απλή περίπτωση των παρόχων περιεχομένου. Στην ενότητα 6.3 γίνεται λόγος για τον αντικειμενικό αιτιώδη σύνδεσμο και τον αντικειμενικό καταλογισμό στην ευθύνη των παρόχων διαδικτύου. Ακολούθως, στην ενότητα 6.4 παρουσιάζεται η συμμετοχική δραστηριότητα των ενδιάμεσων παρόχων στα διαδικτυακά εγκλήματα. Τέλος, στην ενότητα 6.5 παρατίθενται ζητήματα ποινικής δικαιοδοσίας καθώς και τόπου τέλεσης του διαδικτυακού εγκλήματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ποινικό δίκαιο
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ποινικό δίκαιο
Ποινικό Δικονομικό Δίκαιο (Ποινική δικονομία)
Λέξεις-κλειδιά:
Ποινική ευθύνη του παρόχου διαδικτύου, πάροχος περιεχομένου, ενδιάμεσος πάροχος, Οδηγία 2000/31/ΕΚ, ΟΔΗΛΕ, απλή μετάδοση, αποθήκευση σε κρυφή μνήμη, φιλοξενία, Ειδοποίηση και Απόσυρση, απαγόρευση γενικής υποχρέωσης ελέγχου, το φιλτράρισμα ως γενικός έλεγχος, το πρόβλημα της ποινικής ευθύνης των νομικών προσώπων, αντικειμενικός αιτιώδης σύνδεσμος στην ποινική ευθύνη των παρόχων διαδικτύου, αντικειμενικός καταλογισμός στην ποινική ευθύνη των παρόχων διαδικτύου, εγγυητική θέση, θεωρία του άμεσου ελέγχου, η συμμετοχή των ενδιάμεσων παρόχων στα διαδικτυακά εγκλήματα, θετική ενέργεια ή παράλειψη, ο ενδιάμεσος πάροχος: συναυτουργός, άμεσος ή απλός συνεργός, αποθετική συνέργεια, ποινική ευθύνη των φορέων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εγκλήματα εξωτερίκευσης, ζητήματα ποινικής δικαιοδοσίας για τους ενδιάμεσους πάροχους, τόπος τέλεσης του διαδικτυακού εγκλήματος, υπόθεση «Somm», υπόθεση «Google», υπόθεση «Yahoo», υπόθεση «Gutnick», υπόθεση «Άουσβιτς», πάροχοι πρόσβασης, πάροχοι κρυφής μνήμης, πάροχοι φιλοξενίας, διοικητικές κυρώσεις, αρχή της ενοχής, επιτρεπτή επικίνδυνη δράση, πράξεις αξιολογικά ουδέτερες, λύση της ενσωμάτωσης, λύση του προληπτικού φίλτρου, ενδιάμεσα αποτελέσματα, κοινωνική θεωρία περί πράξεως, διαμοιρασμός αρχείων, δίκτυο ομότιμων κόμβων.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αριθμός σελίδων:
91
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Papavasileiou_Andreas_Thesis.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.