Η κοινωνική σημασία του ατόμου στην Κρήτη κατά την Πρωτομινωική ΙΙΙ-Μεσομινωική Ι περίοδο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2937630 329 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προϊστορική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-03
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Μάλλιου Αλεξάνδρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Βαβουρανάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ)
Ελένη Μαντζουράνη, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ)
Ιωάννης Παπαδάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η κοινωνική σημασία του ατόμου στην Κρήτη κατά την Πρωτομινωική ΙΙΙ-Μεσομινωική Ι περίοδο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η κοινωνική σημασία του ατόμου στην Κρήτη κατά την Πρωτομινωική ΙΙΙ-Μεσομινωική Ι περίοδο
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την κοινωνική σημασία του ατόμου κατά την ύστερη Προανακτορική περίοδο (ΠΜ ΙΙΙ-ΜΜ ΙΑ, ύστερη 3η-πρώιμη 2η χιλιετία π.Χ.) στην κεντρική και στην ανατολική Κρήτη με βάση τα διαθέσιμα ταφικά δεδομένα. Η αρχαιολογική έρευνα έχει σταθεί επίμονα στη μελέτη των σημαντικών αλλαγών που παρατηρούνται στο ταφικό πεδίο της συγκεκριμένης περιόδου, καθώς κατά το ίδιο διάστημα συντελέστηκαν οι διεργασίες που οδήγησαν στην ίδρυση των πρώτων ανακτόρων. Η αυξανόμενη σημασία του κοινωνικού κύρους και της ταυτότητας του προσώπου έχει θεωρηθεί συχνά παράγοντας αυτής της διαδικασίας. Ωστόσο, αυτές οι προσεγγίσεις δεν εμβαθύνουν στην κοινωνική συγκρότηση του ατόμου αλλά, αντίθετα, παραμένουν δεσμευμένες από τις αντιλήψεις του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

Η λεγομένη Θεωρία της Συναρμογής μπορεί να προσφέρει ένα θεωρητικό πλαίσιο προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί το άτομο στην ύστερη προανακτορική Κρήτη. Η συναρμογή (assemblage στα αγγλικά, agencement στα γαλλικά) αποτελεί φιλοσοφικό όρο που αναλύθηκε από τον Manuel DeLanda με σκοπό να οριστεί το άτομο ως μια σχεσιακή ολότητα που σχετίζεται δυναμικά με το κοινωνικό πλαίσιο. Η εφαρμογή αυτού του ορισμού στα μινωικά ταφικά δεδομένα μεταφέρει τη συζήτηση από τα κοινωνικά σύνολα στις κοινωνικές σχέσεις, παρακάμπτοντας έτσι τα ερμηνευτικά διλήμματα σχετικά με τη συμβολή ατόμων ή κοινωνικών ομάδων στην ανάδυση των μινωικών ανακτόρων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Κρήτη, Πρωτομινωική, Μεσομινωική, Προανακτορική, ταφικές πρακτικές, τελετουργία, ταφικά δεδομένα, νεκροταφεία, άτομο, πρόσωπο, θεωρία συναρμογής, ταυτότητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
111
Αριθμός σελίδων:
99
Μάλλιου_ΜΔΕ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο