Τοπική φροντίδα εγκαυμάτων: Συστηματική ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2938067 109 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-05-09
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Αρίκας Δημήτρης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ι. Καλεμικεράκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Γ. Βασιλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Αντ. Καλογιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τοπική φροντίδα εγκαυμάτων: Συστηματική ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τοπική φροντίδα εγκαυμάτων: Συστηματική ανασκόπηση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η τοπική θεραπεία των εγκαυμάτων έχει ως στόχο στην προστασία της επιφάνειας του τραύματος, στη διατήρηση ενός υγρού περιβάλλοντος, στην ενίσχυση της επούλωσης των πληγών και στην πρόληψη της εξέλιξης του τραύματος, ελαχιστοποιώντας την ταλαιπωρία του ασθενούς. Για την τοπική θεραπεία των τραυμάτων εγκαύματος χρησιμοποιούνται διάφορα επιθέματα και γέλες/αλοιφές.
Σκοπός: Η ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των διάφορων μεθόδων τοπικής φροντίδας των εγκαυμάτων στην επούλωση των τραυμάτων και στην εμφάνιση λοίμωξης.
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση της διεθνούς βιβλιογραφίας στην βάση δεδομένων PUBMED με τις εξής λέξεις-κλειδιά: «Burn», «Topical agents», «Topical antiseptics» και «Topical therapy». Στην ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν πρωτογενείς μελέτες που ήταν γραμμένες στην αγγλική γλώσσα και δημοσιευμένες από 01/01/2010 έως 31/08/2019 και αφορούσαν στην τοπική φροντίδα εγκαυμάτων με τοπικούς παράγοντες (αντισηπτικούς ή αντιμικροβιακούς ή επιθέματα) για την πρόληψη λοιμώξεων σε ασθενείς με εγκαύματα. Στην ανασκόπηση συμπεριελήφθησαν 11 μελέτες.
Αποτελέσματα: Τα επιθέματα Aquacel® Ag, τα επιθέματα με μέλι, η γέλη βαζελίνης σχετίστηκαν με μικρότερο χρόνο επούλωσης της εγκαυματικής πληγής και με μικρότερο πόνο έναντι των επιθεμάτων με αργυρούχο σουλφαδιαζίνη. Τα επιθέματα Aquacel® Ag και Acticoat™ βρέθηκε να είναι το ίδιο αποτελεσματικά στην επούλωση των εγκαυμάτων. Η κρέμα Centiderm και η γέλη Aloe Vera σχετίστηκε με ταχύτερη επούλωση και με μικρότερο χρόνο επανεπιθηλίωσης των εγκαυματικών επιφανειών έναντι της κρέμας αργυρούχου σουλφαδιαζίνης. Το κόστος θεραπείας με Aquacel® Ag ήταν σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα επιθέματα αργυρούχου σουλφαδιαζίνης και Acticoat™. Το MEBO σχετίστηκε με μικρότερο πόνο έναντι της ιωδιούχου ποβιδόνης και της κρέμας bepanthenol. Παράλληλα, βρέθηκε ότι το κινέζικο φάρμακο Fufang Xuelian Burn Ointment, η υδρογέλη rhGM-CSF και η τοπική θεραπεία με ηπαρίνη είναι αποτελεσματικά στην επούλωση των εγκαυμάτων. Σε εγκαύματα από ακτινοβολία βρέθηκε ότι η πεντοξυφυλλίνη με τοπικό μέλι σχετίζεται με ταχύτερη επούλωση, λιγότερο πόνο και βελτίωση της κίνησης έναντι της συνήθους θεραπείας.
Συμπεράσματα: Παρότι η σουλφαδιαζίνη αργύρου αποτελεί το χρυσό πρότυπο της επούλωσης εγκαυμάτων δευτέρου βαθμού, φαίνεται ότι υπάρχουν τοπικοί παράγοντες, όπως τα επιθέματα Aquacel® Ag, το μέλι, η αλοιφή Centiderm η γέλη βαζελίνη και η AloeVera που είναι το ίδιο αποτελεσματικοί και σχετίζονται με μικρότερο χρόνο επανεπιθηλιοποίησης, επούλωσης και με μικρότερο κόστος.
Λέξεις – κλειδιά: Έγκαυμα, Τοπικοί παράγοντες, Τοπικά αντισηπτικά, Τοπική θεραπεία, Αντιμικροβιακοί παράγοντες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Έγκαυμα, Τοπικοί παράγοντες, Τοπικά αντισηπτικά, Τοπική θεραπεία, Αντιμικροβιακοί παράγοντες.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
61
Αριθμός σελίδων:
87
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΡΙΚΑΣ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.