An epidemiological study evaluating contrast sensitivity change in refractive surgery

Διπλωματική Εργασία uoadl:2938421 133 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιοστατιστική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-10
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Τσιώγκα Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σαμόλη Ευαγγελία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καρμίρης Ευθύμιος, Επιμελητής, Οφθαλμολογική Κλινική, 251 ΓΝΑ
Spaeth George, Professor, Department of ophthalmlogy, Wills Eye Institute
Πρωτότυπος Τίτλος:
An epidemiological study evaluating contrast sensitivity change in refractive surgery
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μια επιδημιολογική μελέτη που μελετά την αλλαγή στην αντίθεση φωτεινότητας μετά από διαθλαστική επέμβαση
Περίληψη:
Σκοπός: Να αξιολογηθεί η ευαισθησία αντίθεσης φωτεινότητας της κεντρικής και περιφερειακής όρασης με ένα πρόσφατα ανεπτυγμένο Spaeth / Richman (SPARCS) τεστ αντίθεσης φωτεινότητας που διενεργείται στο Διαδίκτυο σε άτομα που υποβλήθηκαν σε διαθλαστική χειρουργική επέμβαση (PRK και femto-LASIK) για τη διόρθωση μυωπίας και φυσιολογικοί μάρτυρες.
Μέθοδοι: Σε αυτήν την αναδρομική μελέτη επιπλασμού, τα άτομα που υποβλήθηκαν σε διαθλαστική χειρουργική επέμβαση και φυσιολογικοί μάρτυρες αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας το SPARCS. Ο έλεγχος ευαισθησίας αντίθεσης πραγματοποιήθηκε σε κάθε μάτι σε τυποποιημένο περιβάλλον δοκιμών με τυχαία σειρά. Λήφθηκαν βαθμολογίες SPARCS για την κεντρική και 4 περιφερειακές περιοχές (δεξιά πάνω (RUQ), δεξιά κάτω (RLQ), αριστερά άνω (LUQ) και αριστερά κάτω τεταρτημόρια (LLQ)) και δημιουργήθηκε μια νέα μεταβλητή "περιφερειακή", η οποία ήταν το άθροισμα των 4 περιφερειακών βαθμολογιών. Συνολικά, οι κεντρικές και οι περιφερειακές βαθμολογίες του SPARCS σε άτομα με διαθλαστική χειρουργική επέμβαση συγκρίθηκαν με μάρτυρες, έχοντας ελέγξει για συγχυτικούς παράγοντες (ηλικία, φύλο, αλλαγμένες διοπτρίες, κάπνισμα). Για την ανάλυσή μας χρησιμοποιήθηκαν μονοπαραγοντική γραμμική παλινδρόμηση, πολυπαραγοντική γραμμική και μικτή γραμμική παλινδρόμηση.
Αποτελέσματα: Αναλύθηκαν συνολικά 186 μάτια από 93 άτομα: 62 μάτια από 31 άτομα σε κάθε ομάδα αντίστοιχα. Η ομάδα PRK είχε χαμηλότερη συνολική βαθμολογία 5,9 πόντων (τιμή p <0,001), χαμηλότερη κεντρική βαθμολογία 1,6 πόντων (τιμή p = 0,018) και χαμηλότερη περιφερειακή βαθμολογία 5,5 πόντων (τιμή p = 0,006) από τον ομάδα μαρτύρων, αλλά δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική μείωση στην ευαισθησία κεντρικής και περιφερειακής αντίθεσης φωτεινότητας μετά το LASIK σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Συμπεράσματα: Το SPARCS προσφέρει το πλεονέκτημα του προσδιορισμού της ευαισθησίας αντίθεσης φωτεινότητας περιφερειακά και κεντρικά σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε διαθλαστική χειρουργική επέμβαση. Υπήρξε μια στατιστικά σημαντική μείωση της ευαισθησίας κεντρικής και περιφερειακής αντίθεσης μετά το PRK, αλλά δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική μείωση της ευαισθησίας στην κεντρική και περιφερειακή αντίθεση μετά το femto-LASIK.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αντίθεση στη φωτεινότητα, Διαθλαστικές επεμβάσεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
93
Αριθμός σελίδων:
90
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ANASTASIA TSIOGKA.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο