Η χρήση της δεξαμεθαζονης στην αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου. Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2938487 91 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αλγολογία: Αντιμετώπιση του πόνου, διάγνωση και θεραπεία. Φαρμακευτικές, παρεμβατικές και άλλες τεχνικές
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-22
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Νικολακοπούλου Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χρυσούλα Στάικου , Aναπληρώτρια Καθηγήτρια , Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Ευμορφία Σταυροπούλου, Διευθύντρια ΕΣΥ ΓΝΑ «ΚΑΤ»
Παναγιώτης Τρόντζας, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής ΓΝΑ «Η Σωτηρία»
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η χρήση της δεξαμεθαζονης στην αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου. Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η χρήση της δεξαμεθαζονης στην αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου. Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας
Περίληψη:
Εισαγωγή
Ο μετεγχειρητικός πόνος μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τους ασθενείς. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου ενέχει κινδύνους ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορούν να επηρεάσουν το λειτουργικό αποτέλεσμα και την ικανοποίηση των ασθενών. Ο σκοπός αυτής της μελέτης είναι η ανασκόπηση της χρήσης της δεξαμεθαζόνης στην αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική ισχίου.
Υλικό - Μέθοδος
Για την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, χρησιμοποιήθηκε η διαδικτυακή βάση δεδομένων Pubmed. Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση χρησιμοποιώντας τις λέξεις - κλειδιά "dexamethasone" AND ("total hip arthroplasty" OR "total hip replacement" OR “THA” OR “THR”). Στην ανασκόπηση περιλήφθηκαν άρθρα γραμμένα στα Αγγλικά, που αναφέρονταν στη χορήγηση δεξαμεθαζόνης για την αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου. Αποκλείστηκαν μελέτες σε πειραματόζωα, μετα-αναλύσεις, συστηματικές ανασκοπήσεις, ερευνητικά πρωτόκολλα, αναφορές περιστατικών, άρθρα που δεν εκτίμησαν το μετεγχειρητικό πόνο και άρθρα που δεν αξιολόγησαν τη δεξαμεθαζόνη.
Αποτελέσματα
Δεκαπέντε μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης στην ανασκόπηση. Από αυτές, οι 11 ήταν διπλά τυφλές, τυχαιοποιημένες μελέτες. Επίσης εντοπίστηκαν 2 προοπτικές συγκριτικές μελέτες και 2 αναδρομικές συγκριτικές μελέτες.

Συμπεράσματα
Υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την ευεργετική χρήση της δεξαμεθαζόνης στην βελτίωση της μετεγχειρητικής αναλγησίας μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες υψηλής ποιότητας για να διευκρινιστεί πλήρως ο αναλγητικός ρόλος της δεξαμεθαζόνης, η βέλτιστη δοσολογία και ο αποτελεσματικότερος τρόπος χορήγησης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Δεξαμεθαζόνη, Μετεγχειρητικός πόνος, Ολική αρθροπλαστική ισχίου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
79
Αριθμός σελίδων:
83
ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ MSc diorthomeno-converted.pdf (1007 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο