Διαχείριση εξαφανισθέντων ηπατικών μεταστάσεων από κολοορθικό καρκίνο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2938592 68 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χειρουργική Ογκολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-12
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Μπαμίχα Αθανασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Πολυμενέας, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Μανούσος Κωνσταντουλάκης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Φραγκουλίδης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαχείριση εξαφανισθέντων ηπατικών μεταστάσεων από κολοορθικό καρκίνο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαχείριση εξαφανισθέντων ηπατικών μεταστάσεων από κολοορθικό καρκίνο
Περίληψη:
Η πολυδύναμη θεραπεία, μέρος της οποίας είναι τα σύγχρονα χημειοθεραπευτικά σχήματα, που εφαρμόζεται στη μεταστατική νόσο του κολοορθικού καρκίνου έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της επιβίωσης των ασθενών με νόσο σταδίου IV. Η χειρουργική εξαίρεση των ηπατικών μεταστάσεων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην θεραπευτική αντιμετώπιση με πιθανότητες πενταετούς επιβίωσης μέχρι και 50%. Ασθενείς με αρχικά μη εξαιρέσιμη ηπατική μεταστατική νόσο υπόκεινται σε εισαγωγική χημειοθεραπεία και η ηπατική νόσος μετατρέπεται σε εξαιρέσιμη. Ταυτόχρονα όλο και περισσότεροι ασθενείς με αρχικά εξαιρέσιμη ηπατική νόσο λαμβάνουν προεγχειρητική χημειοθεραπεία. Με την εξέλιξη των χορηγούμενων χημειοθεραπευτικών σχημάτων δεν είναι σπάνια η εμφάνιση της πλήρους απεικονιστικής εξάλειψης των ηπατικών μεταστάσεων από κολοορθικό καρκίνο. Η πλήρης όμως απεικονιστική ύφεση δε φαίνεται τελικά, μετά την αξιολόγηση των χειρουργικών παρασκευασμάτων των ηπατεκτομών, να συμπίπτει με την πλήρη παθολογοανατομική υποστροφή. Η διαχείριση λοιπόν των ασθενών με ηπατικές μεταστάσεις από κολοορθικό καρκίνο που καθίστανται μη ορατές απεικονιστικά μετά από χημειοθεραπεία παραμένει αντιφατική.
Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σχετικά με τη διαχείριση των εξαφανισθέντων ηπατικών μεταστάσεων, ο προσδιορισμός της επίπτωσης της πλήρους παθολογοανατομικής υποστροφής και η συσχέτιση της με την απεικονιστική εξαφάνιση, ο προσδιορισμός της τοπικής υποτροπής μετά την εκτομή ή μη επεμβατική αντιμετώπιση αυτών και η επίδραση αυτής της θεραπευτικής στρατηγικής στην συνολική επιβίωση και πρόγνωση των ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κολοορθικός καρκίνος, Ηπατικές μεταστάσεις, Προεγχειρητική χημειοθεραπεία, Απεικονιστική εξαφάνιση, Παθολογοανατομική υποστροφή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
82
Αριθμός σελίδων:
50
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (1).pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.