"Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου και Επαγγελματική Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών"

Διπλωματική Εργασία uoadl:2939002 267 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εκπαιδευτική Πολιτική και Διοίκηση της Εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-29
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Ζαχαρόπουλος Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
1. Πασιάς Γεώργιος, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ.
2. Παπακωνσταντίνου Γεώργιος, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ.
3. Παπακωνσταντίνου Αντιγόνη - Άλμπα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
"Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου και Επαγγελματική Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών"
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
"Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου και Επαγγελματική Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών"
Περίληψη:
Η διασφάλιση της «ποιότητας» ως δίκτυο «λόγων» και πολιτικών αποτελεί ζητούμενο της εκπαιδευτικής πολιτικής. Η παγκοσμιοποίηση άλλαξε το «εκπαιδευτικό παράδειγμα». Ο εκπαιδευτικός, η επιμόρφωση και η επαγγελματική του εξέλιξη νοούνται ως κυρίαρχες έννοιες μέσα στον σχολικό οργανισμό που μετασχηματίζεται σε μια επαγγελματική κοινότητα «μανθάνουσα» συνεχώς. Επιτακτική η ανάγκη τα σχολεία «να γνωρίσουν τον εαυτό τους», ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών. Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου που συντελείται μέσα στη σχολική μονάδα και η ενεργός συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις διαδικασίες αυτής αλλάζει τη σχολική μονάδα αλλά και τους ίδιους. Η αξιολόγηση μεταξύ ομοτέχνων προσδίδει «κύρος και εμπιστοσύνη» στην επαγγελματική τους ταυτότητα. Η εμπλοκή τους συντελεί στη διαρκή επαγγελματική τους ανάπτυξη, προϋπόθεση εκπλήρωσης του απαιτητικού ρόλου τους στην «κοινωνία της γνώσης». Η είσοδος της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση επιτάσσει αυξημένα προσόντα και ικανότητες. Προπαντός, αλλαγή στάσεων και προδιαθέσεων από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.
Η παρούσα έρευνα διερευνά τις αντιλήψεις και στάσεις των εκπαιδευτικών σχετικά με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου στη σχολική μονάδα και κατά πόσο αυτή επηρεάζει την επαγγελματική τους ανάπτυξη. Προτάχθηκε η ποσοτική μεθοδολογία και το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν εκπαιδευτικοί (Ν=160) που υπηρετούν σε δημόσια σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Β΄ Αθήνας. Για τη συλλογή των δεδομένων αναπτύχθηκε ερευνητικό εργαλείο σχεδιασμένο από τον ερευνητή σε μορφή ερωτηματολογίου κλειστών ερωτήσεων.
Από τα ερευνητικά αποτελέσματα προκύπτει η θετική αντίληψη και τάση των εκπαιδευτικών για την ενίσχυση της αυτογνωσίας και της επαγγελματικής ανάπτυξής τους ως ο βασικότερος στόχος της αξιολογικής διαδικασίας, την προτίμηση της αυτοαξιολόγησης ως μέθοδο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου που συντελείται στη σχολική μονάδα. Επίσης, θεωρούν ότι η πλέον βέλτιστη πρακτική επαγγελματικής ανάπτυξης είναι η συνεργατική και ο κριτικός αναστοχασμός με τους συναδέλφους τους. Ενώ οι εκπαιδευτικοί δεν απορρίπτουν την αξιολόγηση του έργου τους και προκρίνουν την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας ως την αποτελεσματικότερη μέθοδο βελτίωσης και ανάπτυξής τους, η πεποίθησή τους ότι η αξιολόγηση της διδακτικής διαδικασίας μεταξύ ομοτέχνων αποτελεί τον λιγότερο σημαντικό παράγοντα επαγγελματικής τους ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τη χαμηλή κατάταξη της σπουδαιότητας και συμβολής της αυτοαξιολόγησης στην επαγγελματική τους ανάπτυξη, θέτει, τελικά, εν αμφιβόλω την επιρροή της αξιολόγησης στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Η παραδοχή, όμως, ότι συνάδελφοί τους που χαρακτηρίζονται από προσόντα και ικανότητες όπως ανεπτυγμένες διαπροσωπικές σχέσεις, επικοινωνιακές ικανότητες, υψηλά επίπεδα αυτοκριτικής, αυτοδιαχείρισης, αυτοβελτίωσης, μπορούν να ανταποκρίνονται στην αυτοαξιολόγηση και να εξελίσσονται επαγγελματικά, ενισχύει τη σχετική βιβλιογραφία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Κουλτούρα αξιολόγησης, αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου, αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας, αξιολόγηση ομοτέχνων, ενδοσχολική επιμόρφωση, δίκτυα εκπαιδευτικών και σχολείων, πλαίσιο προσόντων, ικανότητες, προδιαθέσεις, επαγγελματική ανάπτυξη.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
142
Αριθμός σελίδων:
278
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ιωάννη Σ. Ζαχαρόπουλου (2021). Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου και Επαγγελματική Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.