"Sexism Blindness" A study of the Impoliteness Strategies Employed in a Greek YouTube Polylogue on Sexism

Διπλωματική Εργασία uoadl:2939819 188 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Γλωσσολογία: Θεωρία και Εφαρμογές
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-21
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Σήτου Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Σηφιανού - Ομότιμη Καθηγήτρια - Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας- ΕΚΠΑ
Αγγελική Τζάννε - Αναπληρώτρια Καθηγήτρια - Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας- ΕΚΠΑ
Μαρία Σιδηροπούλου - Καθηγήτρια - Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας- ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
"Sexism Blindness" A study of the Impoliteness Strategies Employed in a Greek YouTube Polylogue on Sexism
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Δεν βλέπω τον σεξισμό» Μελέτη για τις στρατηγικές αγένειας που υιοθετούνται σε έναν ελληνικό πολύλογο περί σεξισμού στο YouTube
Περίληψη:
Ακολουθώντας τη μέθοδο Ψηφιακής Ανάλυσης Λόγου, η παρούσα εργασία μελετάει έναν συγκρουσιακό πολύλογο στο YouTube, ο οποίος δημιουργήθηκε με τα σχόλια που ακολουθούν ένα βίντεο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο εκστρατείας για την αντιμετώπιση του Covid-19. Το βίντεο κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2020 και αποσύρθηκε άμεσα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς δέχτηκε έντονη κριτική για τον σεξιστικό του χαρακτήρα. Το βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο YouTube, δείχνει τον Έλληνα ηθοποιό, Χρήστο Λούλη, να μιλάει στο τηλέφωνο με την φίλη του, εξηγώντας της γιατί δεν πρέπει να πάνε στην πλατεία (https://www.youtube.com/watch?v=ZUVzB6Kn-0k).
Ο κύριος στόχος της παρούσας διπλωματικής είναι να αναλύσει και να συζητήσει τις στρατηγικές αγένειας οι οποίες υιοθετούνται από τους χρήστες του YouTube και η ανάλυσή τους βασίζεται στις θεωρίες της αγένειας του Culpeper (2011) και του Bousfield (2008). Σε δεύτερο επίπεδο, η παρούσα εργασία πραγματεύεται πώς εμφανίζεται ο σεξισμός στα σχόλια του YouTube, με βάση την θεωρία της Mills (2008) περί γλώσσας και σεξισμού. Τα σχόλια προς ανάλυση εκφράζουν αγένεια προς τα άτομα τα οποία αναγνωρίζουν το σεξιστικό περιεχόμενο στο βίντεο. Η μεθοδολογία της έρευνας είναι ποιοτική ως προς την συλλογή και ανάλυση των σχολίων.
Η ασύγχρονη ψηφιακή επικοινωνία φαίνεται να επιτρέπει την έκφραση αγενών και προσβλητικών απόψεων, καθώς οι χρήστες μπορούν να αποκρύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα, και άρα είναι πιο εύκολο για αυτούς να προσβάλλουν κάποιον με διαφορετική άποψη από την δική τους (Pihlaja 2014: 4). Η εξέταση του παρόντος πολυλόγου στο YouTube υποδηλώνει ότι το θέμα του σεξισμού δημιουργεί πόλωση και ανταγωνισμό ανάμεσα στους σχολιαστές, που οδηγούν στην δημιουργία μιας ενδο-ομάδας, αποτελούμενη από άτομα τα οποία υποστηρίζουν ότι δεν βλέπουν σεξισμό στο βίντεο, και μιας εξω-ομάδας, η οποία αποτελείται από ανθρώπους που αναγνωρίζουν το σεξιστικό περιεχόμενο του βίντεο και γίνονται δέκτες των προσβλητικών σχολίων της ενδο-ομάδας. Η μελέτη, επίσης δείχνει ότι η πλειονότητα των σχολιαστών/τριών του υπό διερεύνηση βίντεο δεν αναγνωρίζουν το mansplaining καθώς και τον έμμεσο σεξισμό που βρίσκονται στα λόγια του ηθοποιού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Λέξεις κλειδιά: αγένεια, έμμεσος σεξισμός, YouTube, διαδικτυακός πολύλογος, ασύγχρονη ψηφιακή επικοινωνία, διαδικτυακή σύρραξη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
40
Αριθμός σελίδων:
55
Dissertation by Sitou.pdf (445 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο