Γνώσεις, πεποιθήσεις, στάσεις των ασθενών, σχετικά με την άσκηση και τη συμμετοχή σε πρόγραμμα καρδιοπνευμονικής αποκατάστασης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2940065 96 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Εργοσπιρομετρία, Άσκηση και Αποκατάσταση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-25
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Μπιώτη Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νανάς Σεραφείμ, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τουμανίδης Σάββας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μπούμπας Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Γνώσεις, πεποιθήσεις, στάσεις των ασθενών, σχετικά με την άσκηση και τη συμμετοχή σε πρόγραμμα καρδιοπνευμονικής αποκατάστασης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Γνώσεις, πεποιθήσεις, στάσεις των ασθενών, σχετικά με την άσκηση και τη συμμετοχή σε πρόγραμμα καρδιοπνευμονικής αποκατάστασης
Περίληψη:
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση και συσχέτιση με κοινωνικο-δημογραφικούς και κλινικούς παράγοντες, των γνώσεων, των πεποιθήσεων, της στάσης των ασθενών σχετικά με την άσκηση και τη συμμετοχή σε πρόγραμμα καρδιοπνευμονικής αποκατάστασης.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Στην έρευνα συμπεριλήφθησαν 121 ασθενείς, 56 άνδρες και 65 γυναίκες άνω των 18 ετών, οι οποίοι επισκέφθηκαν συστεγαζόμενα καρδιολογικό και πνευμονολογικό ιατρεία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Κάθε ασθενής κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτηματολόγιο κοινωνικο-δημογραφικών στοιχείων, σε ερωτηματολόγιο αντιλήψεων για την υγεία του- The Brief Illness Perception Questionnaire- και σε ερωτηματολόγιο γνώσεων, αντιλήψεων και στάσης σχετικά με την άσκηση και τη συμμετοχή σε πρόγραμμα καρδιοπνευμονικής αποκατάστασης. Συμπληρώθηκε η νόσος και ο δείκτης συννοσηρότητας Charlson Comorbidity Index. Για τους ασθενείς που έπασχαν από ΧΑΠ και καρδιακή ανεπάρκεια συμπληρώθηκαν οι κλίμακες mMRC και NYHA αντίστοιχα.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Α) Ευρήματα που αφορούν σε όλους τους συμμετέχοντες: Γνώσεις σχετικά με τα οφέλη της άσκησης: Το 95% και το 91,7% των ασθενών γνώριζε για τα οφέλη της άσκησης στα πλαίσια πρόληψης και θεραπείας αντίστοιχα. Συστηματική άσκηση: Κυριότεροι λόγοι: H βελτίωση της ψυχολογίας και η βελτίωση της αντοχής στις καθημερινές δραστηριότητες και κυριότερα εμπόδια η έλλειψη αντοχής και η κακή ψυχολογική κατάσταση. Συσχέτιση με κοινωνικο-δημογραφικά και κλινικά στοιχεία και τις αντιλήψεις για την υγεία. Ρυθμός παραπομπής: Σύσταση έλαβε το 51,2% των ασθενών στα πλαίσια πρόληψης. Συμμόρφωση στις συστάσεις: Συσχέτιση με κοινωνικο-δημογραφικά στοιχεία και τις αντιλήψεις για την υγεία. Συμμετοχή σε πρόγραμμα άσκησης εντός ή εκτός γυμναστηρίου: Το 53,7% των συμμετεχόντων στη μελέτη και παρατηρήθηκε συσχέτιση με τα κοινωνικο-δημογραφικά και τα κλινικά τους στοιχεία.
B) Ευρήματα που αφορούν στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια ασθένεια:
Ρυθμός παραπομπής για άσκηση στα πλαίσια θεραπείας για την ασθένεια από την οποία πάσχει: Σύσταση έλαβε το 64,9% των ασθενών. Συμμόρφωση στις συστάσεις: Συσχέτιση με καπνιστική συνήθεια και κλινικά στοιχεία. Συμμετοχή σε πρόγραμμα άσκησης σε κέντρο αποκατάστασης: Το 47,9% των ασθενών θα συμμετείχε και παρατηρήθηκε συσχέτιση με τις αντιλήψεις για την ασθένειά τους.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ένα μεγάλο ποσοστό των ληπτών υπηρεσιών υγείας γνωρίζει σχετικά με το ρόλο και τα οφέλη της άσκησης αλλά τα ποσοστά συστηματικής άσκησης που παρατηρούνται είναι πολύ χαμηλότερα συνδυασμένα με χαμηλούς ρυθμούς παραπομπής και τα ιδιαίτερα δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών. Χρήσιμες θα ήταν συστηματικές παρεμβάσεις κινητοποίησης τόσο στους ασθενείς όσο και στους λειτουργούς υγείας με στόχο την αύξηση της συμμετοχής σε προγράμματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Άσκηση, Προγράμματα αποκατάστασης, Εμπόδια για άσκηση, Παράγοντες διευκόλυνσης για άσκηση, Χρόνια νόσος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
42
Αριθμός σελίδων:
86
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-ΜΠΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.