Το Ούτι: Ιστορικές και Εθνομουσικολογικές Διαστάσεις

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2940236 133 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Μουσικών Σπουδών
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-13
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Χρηστάκης Πέτρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αναστάσιος Χαψούλας, Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ

Μαρία Παπαπαύλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ

Παναγιώτης Πούλος, Λέκτορας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το Ούτι: Ιστορικές και Εθνομουσικολογικές Διαστάσεις
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το Ούτι: Ιστορικές και Εθνομουσικολογικές Διαστάσεις
Περίληψη:
Η πτυχιακή εργασία με τίτλο “Το Ούτι: Ιστορικές και Εθνομουσικολογικές Διαστάσεις” συντάχθηκε στα πλαίσια του προπτυχιακού κύκλου σπουδών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Κεντρικό θέμα της εργασίας αποτελεί το λαουτοειδές μουσικό όργανο Ούτι, το οποίο απαντάται σήμερα ως λαϊκό μουσικό όργανο σε περιοχές της Βόρειας Αφρικής, της Ανατολικής Μεσογείου και της Δυτικής Ασίας.
Η εργασία, βασιζόμενη στη μεθοδολογία της Ιστορικής και Συστηματικής Εθνομουσικολογίας, δύναται να χωριστεί σε δύο κεντρικούς άξονες. Αφενός ερευνάται η ιστορική-γεωγραφική προέλευση και πορεία του μουσικού οργάνου, από το πρωτόγονο κυνηγετικό τόξο μέχρι το σύγχρονο Ούτι και τις επιμέρους μορφές του. Αφετέρου μελετάται η σύγχρονη πρακτική του μουσικού οργάνου, μέσα από την ανάλυση των διαφόρων εκτελεστικών και εκφραστικών τεχνικών που φέρονται ως παράδοση στην επιτέλεσή του. Για τις ανάγκες αυτής της μελέτης καταγράφτηκαν σε μουσική παρτιτούρα δυτικής σημειογραφίας τρεις αυτοσχεδιασμοί (Ταξίμ) από διαφορετικούς εκτελεστές, διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης.
Η εργασία επικεντρώνει στην ύπαρξη του Ουτιού στην περιοχή της Ελλάδας. Ορισμένες φορές το όργανο προσεγγίζεται ιστορικά και γεωγραφικά ως πολιτισμικό αγαθό, παρεμβάλλοντας έτσι μια πολιτισμική ματιά μέσα στην αφήγηση. Στο συστηματικό επίπεδο, η εργασία αποπειράται να δημιουργήσει ένα διάλογο μεταξύ των διαφορετικών “στυλ” παιξίματος του οργάνου, που ποικίλουν ανά περιοχή. Στόχος αυτού του διαλόγου είναι αφενός να διασαφηνιστούν και να συζητηθούν οι διαφορές των κατά τόπους μουσικών ιδιωμάτων σχετικά με το Ούτι και αφετέρου να τονιστεί η ομοιομορφία τους ώστε τελικά να αναδυθεί η προσαρμοστικότητα και η διαχρονικότητα του μουσικού οργάνου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Μουσικές Σπουδές, Εθνομουσικολογία, Μουσικό Όργανο, Λαουτοειδές, Ούτι, Μουσική Καταγραφή, Αραβικός Πολιτισμός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
21
Αριθμός σελίδων:
79
εργασίαΠέτροςΧρηστάκης.pdf (13 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο