Η ελευθερία ως πρόβλημα και λύση για τον ηγέτη και την ομάδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2940589 71 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φιλοσοφία και Διοίκηση - Μάνατζμεντ
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-21
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Γρηγοριάδου Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αλεξάκης Παναγιώτης, καθηγητής Οικονομικής Επιχειρήσεων και Αγορών ,μέλος ΔΕΠ, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Πανταζάκος Παναγιώτης, καθηγητής Φιλοσοφίας, μέλος ΔΕΠ, Τμήμα Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ
Κατσιμίτσης Μιχάλης, καθηγητής Φιλοσοφίας, Τμήμα Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ελευθερία ως πρόβλημα και λύση για τον ηγέτη και την ομάδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η ελευθερία ως πρόβλημα και λύση για τον ηγέτη και την ομάδα
Περίληψη:
Επιλέγοντας τη συγκεκριμένη εργασία, η πρώτη φράση που ήρθε στο μυαλό μου είναι του Ανδρέα Κάλβου: «Θέλει ἀρετὴν καὶ τόλμην ἡ ἐλευθερία» (Κάλβος, 2003).
Η ελευθερία είναι μία τόσο μικρή φράση με τόσο μεγάλα νοήματα, τόσο πλούσια νοήματα, τα οποία σίγουρα δεν μπορούν να εξαντληθούν στο πλαίσιο μίας διπλωματικής εργασίας περιορισμένης έκτασης. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειώσουμε ότι η έννοια της ελευθερίας καλύπτει κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας, από τη μικρότερη ομάδα, που είναι η οικογένεια, στην οποία ουσιαστικά μαθαίνεται η ελευθερία μαζί με άλλες αρετές και αξίες στα παιδιά, και επεκτείνεται σταδιακά στο σχολείο, στην εργασία και γενικότερα στην κοινωνία, για να φτάσουμε στο κράτος, στο οποίο βιώνουμε σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτής της εργασίας θα περιοριστούμε στην ελευθερία που συναντάμε σε έναν οργανισμό και συγκεκριμένα στην ελευθερία πρόσβασης στην πληροφορία, καθώς η σωστή και αντικειμενική πληροφόρηση σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας είναι σημαντική για την αποδοτική λειτουργία της επιχείρησης προς όφελος τόσο των ίδιων των εργαζομένων από όποια θέση κι αν εργάζονται στην εταιρεία, όσο και για την εταιρεία την ίδια αλλά και την κοινωνία γενικότερα, καθώς κάθε οργανισμός που λειτουργεί μέσα στην κοινωνία, κερδοσκοπικός ή μη, αποτελεί συστατικό στοιχείο της κοινωνίας αυτής και συνεισφέρει με τον τρόπο του στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της οικονομίας, γενικότερα.
Η παρούσα εργασία θα ασχοληθεί ακριβώς με αυτό, με το πώς η ελευθερία μέσα στον οργανισμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τη σωστή λειτουργία του, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του και να τον καταστήσει βιώσιμο.
Η δομή της εργασίας που θα ακολουθήσουμε είναι η εξής:
Αρχικά, γίνεται αναφορά στην έννοια της ελευθερίας στην αρχαιότητα, καθώς στην αρχαία Ελλάδα οι αξίες αυτές ήταν πολύ αναπτυγμένες, και στη συνέχεια, η ανάλυση επικεντρώνεται στην ελευθερία στη σύγχρονη κοινωνία. Ακολούθως, εξετάζεται η οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης μέσα από την οργανωσιακή συμπεριφορά, το ρόλο των στελεχών, τη σημαντικότητα του ελέγχου και τη σπουδαιότητα των αποφάσεων για την εξέλιξη του οργανισμού. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στην έννοια του ηγέτη και της ομάδας και στα κύρια χαρακτηριστικά τους. Στα δύο τελευταία κεφάλαια αναπτύσσεται η σημασία της ελευθερίας στην αποτελεσματική και βιώσιμη λειτουργία της επιχείρησης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Φιλοσοφία- Ψυχολογία
Λέξεις-κλειδιά:
ελευθερία, ομάδα, ηγέτης, πρόσβαση, πληροφορία, οικονομία, οργανωτική δομή, επιχείρηση, οικονομική ελευθερία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
20
Αριθμός σελίδων:
34
ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ_ΕΛΕΝΗ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ_ΙΟΥΛΙΟΣ_2020.pdf (398 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο