Μεταμόσχευση νεφρού υπερευαισθητοποιημένων ασθενών με το πρόγραμμα των αποδεκτών ασύμβατων αντιγόνων

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2940591 105 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-01
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Δαρεμά Μαρία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ιωάννης Ν. Μπολέτης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπον μέλος
Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Σωτηρόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευάγγελος Χολόγκιτας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευστάθιος Αντωνίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ειρήνη Γράψα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σμαράγδη Μαρινάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μεταμόσχευση νεφρού υπερευαισθητοποιημένων ασθενών με το πρόγραμμα των αποδεκτών ασύμβατων αντιγόνων
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μεταμόσχευση νεφρού υπερευαισθητοποιημένων ασθενών με το πρόγραμμα των αποδεκτών ασύμβατων αντιγόνων
Περίληψη:
Στην παρούσα μελέτη, αξιολογήσαμε τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης υπερευαισθητοποιημένων ασθενών (ΥΕΑ) οι οποίοι μεταμοσχεύθηκαν με το πρόγραμμα προτεραιότητας στην επιλογή των υποψήφιων ληπτών προς μεταμόσχευση από αποβιώσαντα δότη σε συνδυασμό με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου των μη αποδεκτών ασυμβατοτήτων.
Στη μελέτη, συμπεριλήφθηκαν 97 ΥΕΑ ασθενείς, με Panel Reactive Antibodies -PRA τάξης Ι ή τάξης ΙΙ > 70%, οι οποίοι υπεβλήθησαν σε μεταμόσχευση νεφρού στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού του ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ» τη χρονική περίοδο 1ος/2004 έως και 12ος/ 2016. Οι ασθενείς αυτοί συγκρίθηκαν με 96 ασθενείς με χαμηλή ή καθόλου ευαισθητοποίηση και PRA 0(0-5)%, διάμεσος (ενδοτ. εύρος) που μεταμοσχεύθηκαν την ίδια χρονική περίοδο και απετέλεσαν την ομάδα ελέγχου (OE).
Σε δεύτερη ανάλυση της μελέτης, οι 97 ΥΕΑ χωρίστηκαν σε δύο υπο-ομάδες: 35 (36.08%) ασθενείς με παρουσία DSAs (ΥΕΑ/DSA+) με διάμεση MFI=3332 (IQR:1656-4842) την ημέρα της μεταμόσχευσης και σε 62 (63.9%) ασθενείς χωρίς DSA(YEA/DSA-) κατά τη μεταμόσχευση. Όλοι μεταμοσχεύθηκαν με αρνητικά CDC/ T/BFCXM. Στους ΥΕΑ DSA+ διενεργήθηκε επιπλέον, virtual crossmatch κατά την επιλογή.
Όλοι οι ασθενείς έλαβαν θεραπεία επαγωγής με Basiliximab. Στην ομάδα των ΥΕΑ/DSA+ χορηγήθηκε Rituximab σε 18 ασθενείς και υπεβλήθησαν σε συνεδρίες πλασμαφαίρεσης 11 ασθενείς. Η επταετής επιβίωση των ασθενών ήταν 95.3% (SE=2,3%) στους ΥΕΑ και 91,7% (SD=3,0) στην ΟΕ, (p=0,274) και των μοσχευμάτων 90,1% (SE=3,2%) στους ΥΕΑ και 95,3% (SE=2,3%) στην ΟΕ (p=0,253). Παρατηρήθηκαν περισσότερα επεισόδια οξείας απόρριψης στους ΥΕΑ, αλλά χωρίς σημαντική διαφορά με τους ασθενείς της ΟΕ (p=0,523). Παρατηρήθηκε ωστόσο διαφορά στα επεισόδια απόρριψης μεταξύ των ΥΕΑ/DSA+ και YEA/DSA-, 22,9% έναντι 6,5%, αντίστοιχα (p=0,025). Δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στα επεισόδια λοιμώξεων, νεοπλασιών και μειζόνων επιπλοκών, σε όλες τις ομάδες.
Συμπερασματικά, η μεταμόσχευση των ΥΕΑ με το πρόγραμμα προτεραιότητας στην επιλογή σε συνδυασμό με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της μη αποδεκτής ασυμβατότητας είναι ασφαλής, με εξαιρετικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, ισοδύναμα με αυτά των μη ευαισθητοποιημένων ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μεταμόσχευση νεφρού, Ευαισθητοποίηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
535
Αριθμός σελίδων:
277