Καλλυντικά - τεχνικές ονύχων και ανεπιθύμητες ενέργειες

Διπλωματική Εργασία uoadl:2941900 102 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σύγχρονη Διαγνωστική στη Δερματολογία-Αφροδισιολογία και Αλλεργιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-16
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Κυράνα Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Ρηγόπουλος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.
Σταμάτιος Γρηγορίου, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.
Έλενα Μπελιάεβα, Επιστημονική Συνεργάτης Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Καλλυντικά - τεχνικές ονύχων και ανεπιθύμητες ενέργειες
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Καλλυντικά - τεχνικές ονύχων και ανεπιθύμητες ενέργειες
Περίληψη:
Η φροντίδα και ο καλλωπισμός των άκρων χειρών και ποδών είναι πολύ δημοφιλής τόσο στο γυναικείο όσο και στο ανδρικό κοινό. Η εφαρμογή τεχνικών μεθόδων και καλλυντικών προϊόντων νυχιών παρέχει μια ελκυστική εμφάνιση στα νύχια που μπορεί να διαρκέσει από λίγες ημέρες έως και μερικές εβδομάδες. Η αυξανόμενη ζήτηση του μανικιούρ – πεντικιούρ και των βερνικιών μακράς διάρκειας κρύβει αρκετούς κινδύνους για την υγεία των νυχιών και των παρακείμενων ιστών του δέρματος. Οι πιο γνωστοί κίνδυνοι είναι λοιμώξεις από βακτήρια, μύκητες και ιούς από τα ανεπαρκώς απολυμασμένα εργαλεία και τραυματισμοί των νυχιών από διάφορα αίτια. Υπάρχει επίσης αύξηση των περιπτώσεων εκδήλωσης ερεθιστικής ή αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής εξαιτίας των ακρυλικών και της κόλλας που εφαρμόζονται για την τοποθέτηση τεχνητών νυχιών.
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η ανάπτυξη όλων εκείνων των τεχνικών μεθόδων και η παρουσίαση της σύστασης των υλικών που εφαρμόζονται στην περιποίηση και καλαισθησία των ονύχων, σε σχέση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν.
Για την μελέτη αυτή αναζητήθηκαν έρευνες από την διεθνή βιβλιογραφία, οι οποίες άπτονταν στους χειρισμούς και στην εφαρμογή περιποιήσεων όπως μανικιούρ, πεντικιούρ και ονυχοπλαστική. Ακόμη ανευρέθησαν μελέτες οι οποίες παρουσίαζαν ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονταν με την εφαρμογή υλικών και τους χειρισμούς των αισθητικών των άκρων, όπως μυκοβακτηριδιακές Λοιμώξεις (Mycobacterium abscessus, M. Mageritense), ονυχομυκητιάσεις από δερματόφυτα (Trichophyton Rubrum, Trichophyton Interdigitale). Αναφορικά για τις παραπάνω λοιμώξεις, αυτές μεταδόθηκαν από ανεπαρκή απολύμανση σκευών και εργαλείων. Σε άλλες περιπτώσεις με οξεία ή χρόνια παρωνυχία, τραυματική ονυχόλυση και ονυχοσχησία το αίτιο ήταν η λανθασμένη ή κακή εφαρμογή τεχνικών. Μέρος της μελέτης αποτελούν και μελέτες που έχουν σχέση με την εκδήλωση αλλεργικής δερματίτιδας από σκληρυντικά και βερνίκια νυχιών (φορμαλδεΰδη, τολουόλιο, φθαλικοί εστέρες) και υλικών που εφαρμόστηκαν κατά την τοποθέτηση τεχνητών νυχιών (μονομερή μεθακρυλικά, ακρυλικές σκόνες, κόλλες).
Ως αποτέλεσμα αναφέρουμε ότι όλες οι τεχνικές και τα καλλυντικά προϊόντα που εφαρμόζονται στην φροντίδα των νυχιών, την κατασκευή τεχνητών νυχιών και την εφαρμογή μακράς διάρκειας βερνικιών μπορούν να δημιουργήσουν από ήπια έως πολύ σοβαρά προβλήματα στην υγεία και την εμφάνιση των ονύχων και των παρακείμενων ιστών του δέρματος. Επίσης θα πρέπει να προστατεύεται η υγεία τόσο των επαγγελματιών του κέντρου περιποίησης, όσο και των παρευρισκομένων και καταναλωτών.
Συμπερασματικά, με την συστηματική συνεχή ενημέρωση και την εξειδίκευση των επαγγελματιών στις τεχνικές μεθόδους, καθώς και την ευαισθητοποίηση τους σε απαραίτητα μέτρα υγιεινής θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά το σύνολο των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται οι επισκέπτες, καθώς και το προσωπικό των κέντρων περιποίησης ονύχων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καλλυντικά,Τεχνικές Ονύχων, Ανεπιθύμητες Ενέργειες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
85
Αριθμός σελίδων:
90
Kyrana Dimitra MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο