"Το Τόξο και η Λύρα" : Ρητορική και Εικονοποιία στις Ωδές του Ανδρέα Κάλβου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2942521 72 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-06
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Σιγιάννη Λαμπρινή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεωργία (Τζίνα) Καλογήρου ( Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Διδακτικής της, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης / Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Αθανάσιος Νάκας (Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης / Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Βασιλική Οικονομοπούλου ( Διδάκτωρ, Μέλος Ε.Δ.Ι.Π., Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης / Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Πρωτότυπος Τίτλος:
"Το Τόξο και η Λύρα" : Ρητορική και Εικονοποιία στις Ωδές του Ανδρέα Κάλβου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
"Το Τόξο και η Λύρα" : Ρητορική και Εικονοποιία στις Ωδές του Ανδρέα Κάλβου
Περίληψη:
Στην παρούσα διατριβή, επιχειρούμε να προσεγγίσουμε ενδελεχώς την πολύτροπη εικονοποιία των Ωδών του Ανδρέα Κάλβου μέσα από το αισθητικό πρίσμα του ‘εικονοτροπισμού’ και να φωτίσουμε ποικίλες πλευρές της ρητορικής της. Στο πρώτο μέρος της εργασίας, η εικονοτροπική παράδοση του λογοτεχνικού ‘ζωγραφισμού’, η οποία αντλεί την ονομασία της από την ορατιανή ρήση ‘όπως η ζωγραφική έτσι και η ποίηση’, εξετάζεται ειδικότερα στα πολιτισμικά συμφραζόμενα του ευρωπαϊκού Νεοκλασικισμού. Ακολούθως, πραγματευόμαστε την αισθητική του νεοκλασικού λογοτεχνικού ζωγραφισμού, η οποία θεμελιώθηκε κυρίως στην έννοια της ενάργειας, και αναδεικνύουμε συγκεκριμένες εκφάνσεις της σε διάφορες πτυχές της κάλβειας ποιητικής θεωρίας. Επιπλέον, παρουσιάζονται επιγραμματικά τόσο τα κύρια υφολογικά γνωρίσματα των Ωδών όσο και τα βασικά σχήματα του λόγου τα οποία συσχετίζονται με την έννοια της λυρικότητας κατά την περίοδο του Νεοκλασικισμού. Στο δεύτερο μέρος, πραγματοποιείται εκ του σύνεγγυς λογοτεχνική ανάλυση από κοινού με κριτική ρητορική προσέγγιση του συνόλου των είκοσι ποιημάτων επί τη θεωρητική βάσει του πρώτου μέρους της διατριβής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
εικονοτροπισμός, λογοτεχνικός ζωγραφισμός, εικονοποιία, λυρισμός, σχήματα λόγου.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
234
Αριθμός σελίδων:
259

ΤΟ ΤΟΞΟ ΚΑΙ Η ΛΥΡΑ (Διπλωματική Εργασία Λαμπρινής Σιγιάννη).pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.