Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και επιπλοκές στην κύηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2942844 9 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-19
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Εμίνι Ερίλντα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σοφία Καλανταρίδου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Μαστοράκος ,Καθηγητής ,Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Σαλάκος ,Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και επιπλοκές στην κύηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και επιπλοκές στην κύηση
Περίληψη:
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία ενδοκρινολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερανδρογονισμό, ωοθηκική δυσλειτουργία, ολιγομηνωρία ή αμμηνωρία. Το σύνδρομο έχει αναφερθεί από το 1972, αλλά δεν υπάρχει ένας κοινά αποδεκτός ορισμός του συνδρόμου. Το 2003 θεσπίστηκαν τα κριτήρια του Ρότερνταμ, έτσι ώστε η ιατρική κοινότητα να μπορέσει να ορίσει πιο συγκεκριμένα το σύνδρομο. Οι μητέρες με σύνδρομο πολυκιστικών παρουσιάσανε επιπλοκές στην πλειοψηφία τους στην κύηση, με διαφορετική συμπτωματολογία και εξέλιξη της νόσου και της κύησης. Η κύηση αποτελλεί μια ενδοκρινολογική αλλαγή στο σώμα της γυναίκας πόσο μάλλον όταν εκείνη ήδη πάσχει από ενδοκρινολογική ανισορροποία. Η ψυχοκοινωνική υπόσταση της γυναίκας παρατηρείται σε ευάλωτη θέση λόγω των ορμονολογικών μεταβολλών του σύνδρόμου, της κύησης και των αλλαγών του σώματος και του τρόπου ζωής.
Η γρήγορη διάγνωση και η γνώση στη λήψη ιστορικού της πάσχοντος μητέρας βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση των επιπλοκών που μπορεί να υπάρξουν κατά τη διάρκεια της κύησης.
Τα έμβρυα των γυναικών με PCOS παρουσιάζουν και αυτά επιπλοκές και συνήθως καταλήγουν σε μονάδες νεογνών για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των επιπλοκών της κύησης. Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για το αν η μητέρα κληρονομει το ΣΠΩ στα θηλυκά έμβρυα. Η χρήση φαρμάκων κατα τη διάρκεια της κύησης είναι περιορισμένη για αυτο και τα μοναδικά αποτελέσματα που υπάρχουν είναι από πειραματόζωα. Η γρήγορη και στενή παρακολούθηση των μητέρων που πάσχυν από ΣΠΩ και βρίσκονται σε κύηση βοηθά στο να αποφευχθούν δυσχερείς επιπτώσεις στη μητέρα και το έμβρυο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σύνδρομο Πολυκυστικών , Κριτήρια του Ρότερνταμ ,Επιπλοκές κύησης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
34
Αριθμός σελίδων:
38

Polycystic syndrome and complications in pregnancy pdf.pdf
964 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.