Διαχείριση ασθενών με εκλαμψία στη ΜΕΘ

Διπλωματική Εργασία uoadl:2942857 88 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εντατική και Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-12
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Μεταξά Αικατερίνη-Αντωνία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μυριανθεύς Παύλος, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Φιλντίσης Γεώργιος, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Θεόδωρος Κατσούλας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαχείριση ασθενών με εκλαμψία στη ΜΕΘ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαχείριση ασθενών με εκλαμψία στη ΜΕΘ
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η εγκυμοσύνη είναι μία πολύμηνη διεργασία κατά την οποία τα συστήματα του οργανισμού της μητέρας καλούνται να προσαρμοστούν σε νέες συνθήκες. Κάποιες φορές όμως, η προσαρμογή αυτή περιπλέκεται από καταστάσεις που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Συχνά, αυτές είναι οι υπερτασικές διαταραχές της κύησης, με κυριότερη την προεκλαμψία, την εκλαμψία και το σύνδρομο HELLP. Η προεκλαμψία ορίζεται ως η υπέρτασης κύησης που συνοδεύεται από πρωτεϊνουρία ή άλλες δυσλειτουργίες μητρικών οργάνων που εκδηλώνονται από τις 20 εβδομάδες κύησης και μετά. Η εκλαμψία ορίζεται ως ένα ή περισσότερα επεισόδια τονικοκλονικών κρίσεων ή αλλοιωμένου επιπέδου συνείδησης σε έδαφος προεκλαμψίας, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει άλλη αιτία εκδήλωσης των επιληπτικών κρίσεων. Το σύνδρομο HELLP είναι μία απειλητική για τη ζωή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από 3 στοιχεία: αιμόλυση, αυξημένα ηπατικά ένζυμα και χαμηλά αιμοπετάλια. Η αντιμετώπισή τους βασίζεται στη χορήγηση αντιυπερτασικών παραγόντων, θειικού μαγνησίου και, στη περίπτωση της εκλαμψίας, βενζοδιαζεπινών για έλεγχο των τονικοκλονικών κρίσεων.
Σκοπός: Η παρούσα συστηματική ανασκόπηση στοχεύει στη διερεύνηση των μεθόδων αντιμετώπισης της προεκλαμψίας, της εκλαμψίας και του συνδρόμου HELLP, καθώς και στην έκβαση των ασθενών αυτών, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανά τον κόσμο.
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας στη διεθνή βάση ηλεκτρονικών δεδομένων PubMed από τον Ιανουάριο 2020 έως τον Ιούνιο του 2020, με θέμα τη διαχείριση και την έκβαση των γυναικών με προεκλαμψία, εκλαμψία και σύνδρομο HELLP στη ΜΕΘ. Τα κριτήρια ένταξης των μελετών ήταν η αγγλική ή ελληνική γλώσσα, χρονολογία > 2000 και το περιεχόμενο των μελετών να αφορά την αντιμετώπιση ή/και την έκβαση της προεκλαμψίας, της εκλαμψίας ή του συνδρόμου HELLP στη ΜΕΘ.
Αποτελέσματα: Φάνηκε ότι στις ανεπτυγμένες χώρες η προεκλαμψία διαγιγνώσκεται έγκαιρα και αντιμετωπίζεται επιτυχώς με αντιυπερτασικούς παράγοντες και θειικό μαγνήσιο, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση των επιπλοκών της, συμπεριλαμβανομένων της εκλαμψίας και του συνδρόμου HELLP. Οι κοινωνίες αυτές τείνουν να μελετούν το γενετικό υπόβαθρο και πιθανούς βιοδείκτες των συνδρόμων αυτών, καθώς και πιο ειδικές υποομάδες γυναικών, όπως τις κυήσεις που επιτεύχθηκαν μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αντίθετα, οι αναπτυσσόμενες χώρες έρχονται ακόμα αντιμέτωπες με πολύ υψηλά ποσοστά σοβαρών επιπλοκών της μητέρας και του εμβρύου, καθώς και θνητότητας. Η φτώχεια, η δύσκολη πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες, η έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού και φαρμάκων, η ελλιπής ενημέρωση των γυναικών και η απουσία εργαστηριακού και κλινικού ελέγχου πριν τον τοκετό συμβάλλουν καταλυτικά στον αυξημένο αριθμό θανάτων νέων και παραγωγικών γυναικών.
Συμπεράσματα: Ενώ υπάρχει κατοχυρωμένη μέθοδος αντιμετώπισης για τα προαναφερθέντα σύνδρομα, το χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό θανάτων οποίοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Προεκλαμψία, Εκλαμψία, Σύνδρομο HELLP, Διαχείριση, Έκβαση, ΜΕΘ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
52
Αριθμός σελίδων:
113
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Metaxa Aikaterini Antonia Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.