Οι Αντιλήψεις των Γονιών για το Ρόλο του Φύλου στις Επαγγελματικές και Ακαδημαϊκές Επιλογές των Παιδιών τους.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2942941 99 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σχολική Συμβουλευτική και Καθοδήγηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-12
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Πλακίδα Αγγελική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπαμπάλης Θωμάς, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τσώλη Κωνσταντίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Βρεττός Ιωάννης, Ομότιμος Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι Αντιλήψεις των Γονιών για το Ρόλο του Φύλου στις Επαγγελματικές και Ακαδημαϊκές Επιλογές των Παιδιών τους.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι Αντιλήψεις των Γονιών για το Ρόλο του Φύλου στις Επαγγελματικές και Ακαδημαϊκές Επιλογές των παιδιών τους
Περίληψη:
Η συγκεκριμένη έρευνα επικεντρώνεται στη συμβολή της οικογένειας στη διαμόρφωση των αντιλήψεων των παιδιών για το ρόλο του φύλου μέσα στην κοινωνία. Μέσα από συνεντεύξεις σε γονείς, η έρευνα εξετάζει τις αντιλήψεις των συγκεκριμένων γονέων, για το δίπολο οικογένεια -καριέρα και για την ύπαρξη παραδοσιακά αντρικών – γυναικείων επαγγελμάτων, με τις επαγγελματικές επιλογές των παιδιών τους.
Η εργασία αποτελείται από επτά κεφάλαια. Τα τέσσερα πρώτα κεφάλαια καλύπτουν το θεωρητικό πλαίσιο της εργασίας αυτής και τα τρία τελευταία αφορούν την μεθοδολογία της έρευνας, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα - προτάσεις.
Στο πρώτο κεφάλαιο διατυπώνεται το πρόβλημα με το οποίο ασχολείται η εργασία και αποσαφηνίζονται κάποιες έννοιες. Στο δεύτερο κεφάλαιο μελετώνται οι τρόποι κοινωνικοποίησης γενικότερα αλλά και ειδικότερα σε σχέση με το φύλο. Το δεύτερο κεφάλαιο ασχολείται επίσης, με τις στερεοτυπικές αντιλήψεις της κοινωνίας σχετικά με τα δύο φύλα. Στο τρίτο κεφάλαιο, η εργασία πραγματεύεται τις διακρίσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο χώρο εργασίας τους, τα βασικότερα από τα οποία είναι η ανισότητα στους μισθούς, οι διακρίσεις, η σεξουαλική παρενόχληση και η δυσκολία των γυναικών να συμβιβάσουν επαγγελματική και οικογενειακή ζωή. Στο ίδιο κεφάλαιο αναλύονται και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει κάποιος το επάγγελμά του. Το θεωρητικό μέρος της εργασίας κλείνει με το τέταρτο κεφάλαιο στο οποίο μελετώνται οι επιδράσεις δύο βασικών φορέων κοινωνικοποίησης, της οικογένειας και του σχολείου, στην επιλογή επαγγέλματος. Συγκεκριμένα, διασαφηνίζονται οι τρόποι με τους οποίους οι αντιλήψεις και τα στερεότυπα των εκπαιδευτικών και των γονέων, για τον ρόλο των δύο φύλων, μπορεί να επηρεάσουν το επάγγελμα των παιδιών και να διαιωνίσουν την ύπαρξη παραδοσιακά αντρικών και παραδοσιακά γυναικείων επαγγελμάτων.
Το ερευνητικό μέρος της εργασίας αποτελείται από τα κεφάλαια πέντε έως επτά στα οποία αναλύονται η μέθοδος με την οποία εξήχθησαν τα συμπεράσματα της εργασίας, το δείγμα, ο σκοπός και οι στόχοι της εργασίας, οι υποθέσεις, τα αποτελέσματα της ποιοτικής έρευνας και τέλος τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που εξάγονται από αυτά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
φύλο, κοινωνική ανισότητα, επαγγελματική ανισότητα, στερεότυπα, φύση ή ανατροφή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
55
Αριθμός σελίδων:
73
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ_ΠΛΑΚΙΔΑ_.docx
201 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.