Ο ρόλος της υστεροσκόπησης στη διερεύνηση της γυναικείας υπογονιμότητας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2943113 103 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Έρευνα στην Γυναικεία Αναπαραγωγή
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-14
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Μαργαρίτη Χριστοφύλη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δασκαλάκης Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτόππαπας Αθανάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καλμαντής Κωνσταντίνος, Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος της υστεροσκόπησης στη διερεύνηση της γυναικείας υπογονιμότητας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος της υστεροσκόπησης στη διερεύνηση της γυναικείας υπογονιμότητας
Περίληψη:
Με τις εξελίξεις στην τεχνολογία των εργαλειών και μεσών που σχεδιάζονται για ιατρικές εξετάσεις, η υστεροσκόπηση αποτελεί το πρότυπο εργαλείο για την εξερεύνηση της ενδομήτριας παθολογίας, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα ταυτόχρονης διάγνωσης και εκτέλεσης επεμβατικών διαδικασιών. Η επιστημονική κοινότητα έχει αναβαθμίσει την κλινική σημασία της υστεροσκόπησης καθώς αποτελεί πλέον το “gold standard” στη διάγνωση και θεραπεία ενδομήτριων παθολογιών. Επιπροσθέτως αποτελεί αναπόσπαστο εργαλείο στην διάγνωση και αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, χάρη στην πιθανή ικανότητά της να βελτιώνει τα αναπαραγωγικά αποτελέσματα.
Οι προβληματισμοί των επαγγελματιών περιλαμβάνουν τα κριτήρια υστεροσκόπησης που εφαρμόζονται στις πολυάριθμες ασθενείς που πάσχουν από μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας ή υπογονιμότητα. Συζητούν και τη συχνότητα της επανάληψης της υστεροσκόπησης σε ορισμένους τύπους ασθενειών, όπως ο καρκίνος του ενδομητρίου κατά τη θεραπεία διατήρησης της γονιμότητας, ή σε σοβαρές συμφύσεις του ενδομητρίου που χρειάζονται συμφυσιόλυση για να ακολουθήσει σύλληψη. Στην περίπτωση αυτή, το κατάλληλο πρωτόκολλο επανειλημμένης εφαρμογής υστεροσκόπησης στερείται συναίνεσης. Γενικότερα, η διαγνωστική και επεμβατική υστεροσκόπηση είναι, ως επί το πλείστον, μια διαδικασία ήπιας δυσφορίας για τις περισσότερες γυναίκες.
Σ’ αυτή την ανασκόπηση, εξετάζεται η βιβλιογραφία ώστε να βρεθούν τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της υστεροσκόπησης, σε σύγκριση με άλλα κλινικά διαγνωστικά εργαλεία, καθώς και οι τρέχουσες απόψεις και ανταλλαγές επιχειρημάτων για την εφαρμογή της. Συνοψίζονται μια επισκόπηση της υστεροσκόπησης, λεπτομέρειες σχετικά με τη διαγνωστική αξιοπιστία και εκτιμήσεις σχετικά με την ευκολία χρήσης της και τις ανάλογες δυσκολίες. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, η υστεροσκοπική αξιολόγηση της βατότητας των σαλπίγγων φαίνεται ότι είναι ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο για μελλοντική κλινική έρευνα. Απαιτούνται όμως περισσότερες μελέτες πριν προταθεί επισήμως η υστεροσκόπηση ως διαδικασία υποβοήθησης της γονιμότητας, στο γενικό πληθυσμό των γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την προσπάθεια τεκνοποίησης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Υστεροσκόπηση, Στειρότητα, Μη φυσιολογική μήτρα, Παθολογία των σαλπίγγων, Κακοήθεια ενδομητρίου, Διατήρηση γονιμότητας, Θεραπεία, Ενδομήτρια σύμφυση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
81
Αριθμός σελίδων:
71
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο