Τα ελλείμματα στις επιτελικές λειτουργίες, η παρορμητικότητα και η επιθετικότητα ως προβλεπτικοί παράγοντες για την πρόωρη διακοπή της θεραπείας (drop out) ασθενών με Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2943157 100 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προαγωγή ψυχικής υγείας - Πρόληψη ψυχιατρικών διαταραχών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-15
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Αναστασάκου Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Ζέρβας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Μαλογιάννης, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελένη Γιαννούλη, Επιστημονική συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τα ελλείμματα στις επιτελικές λειτουργίες, η παρορμητικότητα και η επιθετικότητα ως προβλεπτικοί παράγοντες για την πρόωρη διακοπή της θεραπείας (drop out) ασθενών με Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τα ελλείμματα στις επιτελικές λειτουργίες, η παρορμητικότητα και η επιθετικότητα ως προβλεπτικοί παράγοντες για την πρόωρη διακοπή της θεραπείας (drop out) ασθενών με Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας
Περίληψη:
Η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ψυχιατρική κλινική καθώς μέχρι και σήμερα παραμένει ασαφής η φύση και ο ορισμός της, και κατ’ επέκταση, η ενδεδειγμένη και αποτελεσματικότερη θεραπεία. Αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι ένα μοτίβο «σταθερής αστάθειας» που την καθιστά ακόμα πιο σύνθετη και τη μελέτη της ολοένα και πιο αναγκαία.

Η ασαφής αυτή αστάθεια που διαφαίνεται στην Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας, έχει συχνά ως επακόλουθο τον πρόωρο τερματισμό της θεραπείας των ασθενών. Καθώς η ψυχοθεραπεία αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως η θεραπεία πρώτης επιλογής, είναι απαραίτητο να δοθεί η ανάλογη σημασία στο να μπορέσουν οι παρεμβάσεις να δομηθούν με τρόπο που να μπορούν οι ασθενείς να δεσμευτούν και να παραμείνουν σε αυτές. Όπως λοιπόν προκύπτει, η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν και οδηγούν στον πρόωρο τερματισμό της θεραπείας είναι απαραίτητη.

Τα ερευνητικά ερωτήματα που απασχολούν την παρούσα έρευνα αναφέρονται σε τρεις παράγοντες που υποθέτουμε ότι επηρεάζουν την πρόωρη διακοπή της θεραπείας των ασθενών με οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Πιο συγκεκριμένα, οι επιτελικές λειτουργίες που αφορούν στην στοχοκατευθυνση, τον έλεγχο και τον συντονισμό της συμπεριφοράς, η παρορμητικότητα ως απόρροια της συναισθηματικής απορύθμισης, και η επιθετικότητα είναι οι παράγοντες που θα μελετηθούν.

Αρχικά, γίνεται μία ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τα ανωτέρω ερευνητικά ερωτήματα προκειμένου να γίνει μία καταγραφή των ελλειμμάτων που υπάρχουν στους υπό μελέτη παράγοντες αλλά και των παραγόντων που φαίνεται βιβλιογραφικά να επηρεάζουν γενικά το drop out. Όπως φαίνεται στη βιβλιογραφία, εμφανίζονται αντικρουόμενα αποτελέσματα, χωρίς να είναι εν τέλει σαφής ο τρόπος που οι ασθενείς φαίνεται να διακόπτουν τη θεραπεία τους. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανασκόπηση, σημαντικός φαίνεται να είναι ο συναισθηματικός παράγοντας, που επηρεάζει καθεμία από τις υπό μελέτη μεταβήτές και τελικά και την παραμονή η μή στη θεραπεία.

Για τον έλεγχο των ερευνητικών ερωτημάτων προτείνεται η στατιστική μέθοδος της ανάλυσης της παλινδρόμησης, προκειμένου να διαφανεί αν υπάρχει προβλεπτικός χαρακτήρας στις μεταβλητές. Ωστόσο, λόγω των περιορισμών του δείγματος στην παρούσα φάση, δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί και έγινε σύγκριση των υπό μελέτη ομάδων, όσων δηλαδή παρέμειναν στη θεραπεία με όσους εν τέλει φαίνεται να διέκοψαν πρώιμα. Συνεπώς, γίνεται λόγος αποκλειστικά για τάσεις και προκαταρκτικά ευρήματα που θα μπορέσουν να γενικευτούν μελλοντικά καθώς η έρευνα θα συνεχιστεί και το δείγμα θα ενισχυθεί.

Αυτό που ωστόσο εντοπίζουμε στα αποτελέσματα και μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για συνέχιση της έρευνας ή για άνοιγμα σε ένα νέο ερευνητικό πεδίο, είναι η τάση που αναδεικνύεται στην παρούσα μελέτη, πώς τελικά, όσοι από τους ασθενείς παρέμειναν και συνέχισαν τη θεραπεία τους, είναι οι ασθενείς που μαρτυρούν σοβαρότερες συναισθηματικές δυσκολίες.

Συμπερασματικά, η κατανόηση και η περεταίρω διερεύνηση όσων εν τέλει καταδείχθηκαν μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην καλύτερη οργάνωση και σχεδιασμό των θεραπευτικών παρεμβάσεων και στον ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο τρόπο παρέμβασης στην οριακή διαταραχή προσωπικότητας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Οριακή διαταραχή προσωπικότητας, Επιθετικότητα, Παρορμητικότητα, Επιτελικές λειτουργίες, πρόωρη διακοπή θεραπείας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
31
Αριθμός σελίδων:
62
Anastasakou Eleni Master.pdf.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο