Ευαισθητοποίηση ασθενών με αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής σε κοσμητολογικά προϊόντα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2943185 122 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σύγχρονη διαγνωστική στη Δερματολογία και την Αλλεργιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-19
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Δερμιτζάκη Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γρηγορίου Σταμάτιος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Κατούλης Αλέξανδρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ρηγόπουλος Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ευαισθητοποίηση ασθενών με αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής σε κοσμητολογικά προϊόντα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ευαισθητοποίηση ασθενών με αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής σε κοσμητολογικά προϊόντα
Περίληψη:
Σκοπός : Η δερματίτιδα εξ επαφής είναι μια πάθηση η οποία ευθύνεται για το 50% των νοσημάτων που αφορούν το χώρο της εργασίας. Πρόκειται για μια φλεγμονή του δέρματος που προκαλείται τοπικά από εξωτερικές ουσίες που έρχονται σε επαφή με αυτό. Οι δύο κύριοι τύποι δερματίτιδας εξ επαφής είναι η ερεθιστική δερματίτιδα, που ευθύνεται για το 80% περίπου όλων των περιπτώσεων δερματίτιδας εξ επαφής, και η αλλεργική δερματίτιδα που είναι μια τύπου IV, αντίδραση υπερευαισθησίας σε εξωτερικά αλλεργιογόνα.
Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να αναζητήσει τις ουσίες εκείνες οι οποίες περιέχονται μέσα στα καλλυντικά και προκαλούν αλλεργική αντίδραση στο δέρμα και, ιδιαιτέρως, αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής (ΑΔΕ), να εστιάσει στις ανοσολογικές του λειτουργίες, έτσι ώστε να γίνει κατανοητή η λειτουργική σημασία της φλεγμονής (βλ. δερματίτιδα), τα στάδια της, καθώς και η διαδικασία ανίχνευσης (Patch tests) των αλλεργιογόνων ουσιών.
Ασθενείς και μέθοδος : Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, έγινε αναδρομική καταγραφή των ασθενών με δερματίτιδα εξ επαφής και ιστορικό χρήσης κοσμητολογικών προϊόντων στα αρχεία του Εργαστηρίου Επιδερμικών Δοκιμασιών του Νοσοκομείου Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Αθήνας «Ανδρέας Συγγρός», μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Δεκεμβρίου 2018.
Αποτελέσματα : Τα αποτελέσματα των επιδερμικών δοκιμασιών έδειξαν ότι από τις 326 αρχικές περιπτώσεις ασθενών που εξετάστηκαν οι 237 ασθενείς είχαν θετική δοκιμασία σε τουλάχιστον ένα αλλεργιογόνο είτε της standard είτε της cosmetic σειράς. Η συχνότερη θέση εντόπισης της δερματίτιδας ήταν η περιοφθαλμική περιοχή στο 44% των ασθενών. Τα συχνότερα αλλεργιογόνα στα οποία οι Έλληνες ασθενείς είχαν ευαισθητοποίηση στη βασική σειρά, ήταν το νικέλιο, 37.73%, το Fragrance mix I, 14,11%, και το Myroxylon Pereirae (Balsam of Peru), 12.27%, και στη σειρά cosmetics ήταν το Cocamidopropylbetaine, 6.13%, η Propolis, 3.37%, και το Τosylamide formaldehyde resin, 1.53%.
Συμπεράσματα: Απαιτείται έμφαση στην υποστήριξη και συμβουλευτική των ασθενών, που στόχο έχει όχι μόνο να είναι, οι ίδιοι, σε θέση να αντιμετωπίζουν την αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, αλλά ακόμη περισσότερο να την προλαμβάνουν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, Αλλεργία, Δερμοκαλλυντικά, Αλλεργιογόνα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
82
Αριθμός σελίδων:
89
DERMITZAKI IOANNA MASTER.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο