Οι αντιλήψεις των επαγγελματιών υγείας για την χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2943468 131 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων-Εξαρτησιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-19
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Μπεντούλη Ζωή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαρρηγόπουλος Θωμάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαλλιώρη Μινέρβα-Μελπομένη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τριανταφύλλου Καλλιόπη, PhD, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι αντιλήψεις των επαγγελματιών υγείας για την χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι αντιλήψεις των επαγγελματιών υγείας για την χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η κάνναβη αποτελεί το πιο διαδεδομένο φυτό παγκοσμίως και είναι γνωστή για την ψυχαγωγική και θεραπευτική χρήση της εδώ και χιλιάδες χρόνια. Έχει πραγματοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός ερευνών για την μελέτη της δράση της στον ανθρώπινο οργανισμό και τις επιδράσεις της σε διάφορα συμπτώματα και ασθένειες, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τις επιληπτικές κρίσεις και τις παρενέργειες των χημειοθεραπειών σε περιπτώσεις καρκίνου. Τα τελευταία χρόνια έχουν παραχθεί σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης, τα οποία έχουν υιοθετηθεί και χρησιμοποιούνται σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική. Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αντιμετώπιση της φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης από την επιστημονική κοινότητα, με αποτέλεσμα να διεξάγονται έρευνες, οι οποίες μελετούν την στάση των επιστημόνων απέναντι σε αυτή.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να μελετηθούν οι αντιλήψεις και οι γνώσεις των επαγγελματιών υγείας της χώρας μας για την φαρμακευτική κάνναβη, την χρήση της, και τις επιδράσεις της.
Μέθοδος: Διεξήχθη μια περιγραφική ποσοτική μελέτη με την χρήση ερωτηματολογίων. Οι 120 συμμετέχοντες απάντησαν εθελοντικά και ανώνυμα στο ερωτηματολόγιο για την χρήση φαρμακευτικής κάνναβης των Philpot, Ebbert & Hurt (2019). Στην συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο SPSS για την ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν.
Αποτελέσματα: Βρέθηκε πως πάνω από το 80% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η κάνναβη είναι μια έννομη θεραπεία, ενώ περίπου το 75% πιστεύει πως οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να την προσφέρουν για την διαχείριση ιατρικών καταστάσεων. Το 84,2% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η φαρμακευτική κάνναβη είναι βοηθητική σε περιπτώσεις πόνου, και πάνω από το 50% σε περιπτώσεις καρκίνου, επιληπτικών κρίσεων, μυϊκών σπασμών, άγχους, κατάθλιψης, και αϋπνίας. Ταυτόχρονα, πάνω από το 50% των συμμετεχόντων υπογραμμίζει τον κίνδυνο η φαρμακευτική κάνναβη να προκαλέσει ψυχωσικά συμπτώματα, κατάθλιψη, και προβλήματα μνήμης, ενώ το ένα τρίτο αυτών συμφωνεί ότι μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών, σε τομείς όπως η διάθεση.
Συμπεράσματα: Σε γενικές γραμμές, φαίνεται πως οι συμμετέχοντες έχουν θετική στάση προς την φαρμακευτική κάνναβη και την αποτελεσματικότητα της σε διάφορες παθήσεις και συμπτώματα. Ωστόσο, είναι σημαντική η εξειδικευμένη και έγκυρη ενημέρωση και εκπαίδευση τους, ώστε να συμβαδίζει με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα. Τέλος, είναι αναγκαίες οι περαιτέρω έρευνες για βαθύτερη κατανόηση του παρόντος θέματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κάνναβη, Φαρμακευτική, Επαγγελματίες, Οφέλη, Υγεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
73
Αριθμός σελίδων:
58
Μπεντούλη-Διπλωματική Εργασία-Αντιλήψεις για Φαρμακευτική Κάνναβη.pdf (623 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο