Αποτελεσματικότητα των ασκήσεων ετοιμότητας για διαχείριση εκτάκτων αναγκών στο χώρο του νοσοκομείου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2943585 124 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαχείριση Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-05-10
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Ηλιοπούλου Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βελονάκης Εμμανουήλ, Καθηγητής, Νοσηλευτική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καϊτελίδου Δάφνη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Νοσηλευτική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σουρτζή Παναγιώτα, Καθηγήτρια, νοσηλευτική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αποτελεσματικότητα των ασκήσεων ετοιμότητας για διαχείριση εκτάκτων αναγκών στο χώρο του νοσοκομείου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αποτελεσματικότητα των ασκήσεων ετοιμότητας για διαχείριση εκτάκτων αναγκών στο χώρο του νοσοκομείου
Περίληψη:
Για την διαχείριση μιας κατάστασης κινδύνου στα πλαίσια ενός Νοσοκομείου, οι ενέργειες που απαιτούνται θα πρέπει να είναι συντονισμένες όχι μόνο για την διαχείριση της κρίσης αλλά και την επαναφορά του Νοσοκομείου στην λειτουργία του όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ομαλά. Στόχος της εργασίας αυτής είναι η μελέτη της αντιμετώπισης από την πλευρά των νοσοκομείων επικίνδυνων καταστάσεων και κρίσεων. Αξιοσημείωτη κρίθηκε η μελέτη του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και των βασικών Επιχειρησιακών Σχεδίων Εκτάκτων Αναγκών με διακριτές ονομασίες όπως: «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ», «ΠΕΡΣΕΑΣ», «ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ», «ΑΡΤΕΜΙΣ», «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».
Αξιοσημείωτο κρίνεται το γεγονός ότι σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών η ορθή λειτουργία ενός Νοσοκομείου είναι πολύ σπουδαία. Αν και πολλά νοσοκομεία εφαρμόζουν σχέδια δράσεων με γνώμονα τα σχετικά πρότυπα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, η υλοποίηση τέτοιου τύπου σχεδίων προϋποθέτει την κατάλληλη εκπαίδευση και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού όταν το Νοσοκομείο λειτουργεί ομαλά. Παράλληλα, βασικά στοιχεία είναι η διασφάλιση οικονομικών πόρων για την υλοποίηση των σχεδίων και η συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων με γνώμονα την διαχείριση κινδύνων, την ελαχιστοποίηση των συνεπειών τους και τη γρήγορη επαναφορά του Νοσοκομείου στην συνηθισμένη λειτουργία του.
Έτσι γίνεται μία συστηματική ανασκόπηση με την αξιοποίηση βιβλιογραφικών αναφορών, άρθρων και σχετικών ερευνών μέσω αναζήτησης σε βάσεις δεδομένων στο διαδίκτυο, με σκοπό να γίνει μια καταγραφή των δεδομένων, να εκτιμηθεί και να αναδειχθεί η σπουδαιότητα των ασκήσεων ετοιμότητας και της εκπαίδευσης πάνω σε αυτές του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Με τα αποτελέσματα να αναδεικνύουν πράγματι αρκετές ελλείψεις σε Αυστραλία, Κίνα και αναπτυσσόμενες χώρες και συγκριτικά τις Η.Π.Α και την Ευρώπη σε ικανοποιητικότερο επίπεδο με ανάγκη ωστόσο για τακτικές ασκήσεις .
Τέλος, παρουσιάζεται ένα σενάριο διαχείρισης μιας καταστροφικής κρίσης στον χώρο του νοσοκομείου και ένα σχέδιο διαχείρισης της συγκεκριμένης κρίσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Διαχείριση καταστροφών, Ασκήσεις, Ετοιμότητα, Καταστροφές, Κρίση, Ασκήσεις, Ετοιμότητα, Προσομοίωση νοσοκομείων, Εκπαίδευση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
66
Αριθμός σελίδων:
102
Διπλωματικη Ηλιοπούλου Ελενη ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ .pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο