Κατανάλωση υπερτροφών και η επίδραση τους στην απόδοση

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2943867 94 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-22
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
ΣΠΑΝΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πασχάλης Βασίλης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής
και Αθλητισμού, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κατανάλωση υπερτροφών και η επίδραση τους στην απόδοση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κατανάλωση υπερτροφών και η επίδραση τους στην απόδοση
Περίληψη:
Η βελτίωση της απόδοσης και η ενίσχυση της υγείας είναι ένα θέμα που απασχολεί την αθλητική κοινότητα. Για αυτό τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει το ενδιαφέρον στη διατροφή που αντιμετωπίζεται πλέον ως ένα σημαντικό κομμάτι για την βελτίωση της απόδοσης και την προαγωγή της υγείας. Ιδιαίτερη έμφαση πλέον δίνεται σε ομάδες τροφίμων γνωστές ως υπερτροφές που παρουσιάζουν ιδιότητες που σχετίζονται με την ενίσχυση της απόδοσης και της υγείας. Σκοπός λοιπόν, της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας που σχετίζεται με τις υπερτροφές και τους παράγοντες που βελτιώνουν την απόδοση των αθλητών. Δεν έχουν όμως όλα τα αθλήματα τις ίδιες απαιτήσεις και ανάγκες. Συνεπώς, γίνεται μια αναφορά στα θρεπτικά συστατικά που κάνουν μια τροφή υπερτροφή και ύστερα ακολουθεί διάκριση μεταξύ των συστατικών σε κατηγορίες αθλημάτων που είναι πιο χρήσιμα σε σχέση με κάποια άλλα όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τους υδατάνθρακες και τους αθλητές αντοχής ή τις πρωτεΐνες και τους αθλητές δύναμης. Στη συνέχεια γίνεται μια ανάλυση των συστατικών κάποιων γνωστών υπερτροφών και εξηγείται ο τρόπος που βοηθούν την απόδοση. Για παράδειγμα όσον αφορά τους αθλητές αντοχής έχει αναφερθεί η συμβολή των υδατανθράκων στην βελτίωση της απόδοσης και αυτό συμβαίνει διότι σχετίζονται με τη διατήρηση της συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα, τον υψηλό ρυθμό οξείδωσης των υδατανθράκων στα τελευταία στάδια του αγώνα και τη διατήρηση των αποθηκών γλυκογόνου του ήπατος σε παρατεταμένη άσκηση. Για τους παραπάνω λόγους η πατάτα και το καρπούζι θα μπορούσαν να προταθούν ως υπερτροφές για τους αθλητές αντοχής. Όσον αφορά τους αθλητές δύναμής οι πρωτεΐνες συνιστούν απαραίτητο θρεπτικό συστατικό της διατροφής τους και αυτό γιατί συμβάλουν στην αποκατάσταση βλαβών και τραυματισμών που προκαλούνται στις μυϊκές ίνες μέσα από την άσκηση ενώ συμβάλουν και στην αύξηση και ενίσχυση της μυϊκής μάζας και της δύναμης. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ως υπερτοφή για τους αθλητές δύναμης θα μπορούσε να προταθεί το γάλα. Τέλος, έχουμε τα λιπίδια που είναι καλή ενεργειακή πηγή για την παραγωγή ATP με τη μορφή των λιπαρών οξέων σε μικρή ένταση, συνθήκη που ευνοεί στα αγωνίσματα αντοχής μέσω διατήρησης και εξοικονόμησης του μυϊκού γλυκογόνου. Έτσι λοιπόν, για παρατεταμένη άσκηση αντοχής το ελαιόλαδο θα μπορούσε να προταθεί ως υπερτορφή. Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν αντικείμενο ανασκοπήσεων όσο και ερευνών. Ωστόσο, ο αριθμός των ερευνών που εξετάζουν τις υπερτροφές και την συμβολή τους στην απόδοση των διάφορων ομάδων αθλητών είναι περιορισμένος και δεν μας επιτρέπει να βγάλουμε ακριβή συμπεράσματα. Για αυτό απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός ερευνών προκειμένου να επιβεβαιωθεί η συμβολή των υπερτροφών στην βελτίωση της απόδοσης και την ενίσχυση της υγείας και να προτείνεται αναλόγως η κατανάλωση τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
διατροφή, υπερτροφή, άσκηση, αθλητική απόδοση, άσκηση αντοχής, άσκηση δύναμής, μυϊκή βλάβη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
176
Αριθμός σελίδων:
95
Σπανού-Πτυχιακή τελικό έγγραφο.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο