Μητρώο ασθενών με όγκο ΚΝΣ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός 2009-2018

Διπλωματική Εργασία uoadl:2943888 31 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμοσμένη Νευροανατομία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-24
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Σταυρίδη Κλειώ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Στράντζαλης, Καθηγητης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαρία Πιάγκου, Αν. Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θεόδωρος Τρουπής, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μητρώο ασθενών με όγκο ΚΝΣ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός 2009-2018
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μητρώο ασθενών με όγκο ΚΝΣ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός 2009-2018
Περίληψη:
Οι όγκοι του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) αποτελούν μια ομάδα νεοπλασμάτων με μεγάλη θνησιμότητα και νοσηρότητα παρά τη σχετικά μικρή συχνότητα εμφάνισης στον πληθυσμό.
Στην Ελλάδα από το 1998 γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής της συχνότητας και των επιδημιολογικών στοιχείων εμφάνισης των όγκων του Κεντρικού νευρικού συστήματος από τη Νευροχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, το μεγαλύτερο γενικό νοσοκομείο στην Ελλάδα. Στην εν λόγω μελέτη θα μας απασχολήσουν τα δεδομένα των ετών 2010-2018.
Στόχος της διατριβής είναι η καταγραφή και ανάλυση των επιδημιολογικών και δημογραφικών στοιχείων των διαφορετικών ιστολογικών τύπων όγκων του ΚΝΣ καθώς και της διάρκειας νοσηλείας και ενδονοσοκομειακής θνητότητας για τους παραπάνω ασθενείς.
Στη βάση δεδομένων της κλινικής ταυτοποιήθηκαν 1785 νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με διαφορετικούς ιστολογικούς τύπους νεοπλασμάτων του ΚΝΣ που χειρουργήθηκαν για πρώτη φορά είτε για εκτομή του όγκου είτε για απλή βιοψία από το 2010 έως και το 2018.
Μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν τα 58 έτη ενώ το 50.5% γυναίκες. Στα δεδομένα καταγράφηκαν και 99 ασθενείς μη Ελληνικής καταγωγής με μέσο όρο ηλικίας τα 48 έτη. Το γλοίωμα ήταν η πιο συχνή διάγνωση. Μέσος όρος ημερών νοσηλείας ήταν οι 13 ημέρες , με τους αλλοδαπούς ασθενείς να παρουσιάζουν μια σημαντική αύξηση της διάρκειας νοσηλείας σε σχέση με τους Έλληνες ασθενείς. Η ενδονοσοκομειακή θνητότητα ανήλθε σε ποσοστό 5.7% του συνολικού δείγματος. Στη διάρκεια της μελέτης παρατηρήθηκε μείωση τόσο της διάρκειας νοσηλείας όσο και της ενδονοσοκομειακής θνητότητας κατά την πάροδο του χρόνου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ογκοι ΚΝΣ, Μητρωο ασθενων, Διαρκεια νοσηλειας, Ενδονοσοκομειακη θνητοτητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
51
Αριθμός σελίδων:
47

Stavridi Kleio MSc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.