Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και σε πολεμικό πλοίο

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2944188 119 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-05-11
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Δημάκης Χριστόδουλος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Θεοδοσιάδης Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Νικολόπουλος Θωμάς, Καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Δελίδης Αλέξανδρος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Μαραγκουδάκης Παύλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Κυροδήμος Ευθύμιος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Πατάπης Παύλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Δανιάς Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και σε πολεμικό πλοίο
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και σε πολεμικό πλοίο
Περίληψη:
Η βαρηκοΐα που προκαλείται από θόρυβο είναι μια συνηθισμένη επαγγελματική ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπίσουν τόσο οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία όσο και αυτοί στα πολεμικά πλοία, καθώς και οι δύο εκτίθενται σε επικίνδυνα επίπεδα θορύβου. Ωστόσο, όλοι οι εργαζόμενοι σε όποια θέση εργασίας και αν βρίσκονται εκτίθενται ταυτόχρονα καθημερινά σε πιθανούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης εμβοών και επακόλουθη απώλεια ακοής, όπως η καφεΐνη, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Ο στόχος της παρούσας προοπτικής μελέτης είναι να διερευνήσει τον επιπολασμό της βαρηκοΐας σε αυτές τις ομάδες εργασίας του Ελληνικού Ναυτικού και των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. στο Σκαραμαγκά της Ελλάδας, και να εξετάσει τη συσχέτιση μεταξύ της επαγγελματικής βαρηκοΐας και των επιπέδων επικίνδυνου θορύβου καθώς και άλλους μεμονωμένους παράγοντες.
Κατά τη διάρκεια του 2015–17, χορηγήθηκαν ερωτηματολόγια, συμπεριλαμβανομένων ερωτήσεων που αφορούν κοινωνικο-δημογραφικές πληροφορίες, εκπαιδευτικό επίπεδο και καθημερινές συνήθειες και πραγματοποιήθηκαν ακουογράμματα, σε 120 άνδρες, ηλικίας 23-30 ετών. Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας το SPSS v.15.
Η απώλεια ακοής στους εργαζόμενους των πολεμικών πλοίων συσχετίστηκε με τον επαγγελματικό θόρυβο και μεμονωμένους παράγοντες όπως η καφεΐνη, το κάπνισμα και το εκπαιδευτικό επίπεδο. Επιπλέον, η βαρηκοΐα στους υπαλλήλους των ναυπηγείων συσχετίστηκε με τον επαγγελματικό θόρυβο, την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, το κάπνισμα και το εκπαιδευτικό επίπεδο. Ένα υψηλότερο επίπεδο βαρηκοΐας φάνηκε να συσχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα επαγγελματικού θορύβου, χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και μεγαλύτερη κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ και καπνίσματος. Οι διατροφικές συνήθειες συσχετίστηκαν στατιστικά με την απώλεια ακοής και στα δύο είδη εργαζομένων.
Η βαρηκοΐα είναι μια ασθένεια που σχετίζεται στενά με το ναυτικό και τη ναυπηγική βιομηχανία. Επομένως, η συνεχής παρακολούθηση των εργαζομένων, η εφαρμογή προγραμμάτων διατήρησης της ακοής και η χρήση προληπτικών μέτρων είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πρόληψης και της θεραπείας της. Σε επίπεδο μελλοντικής έρευνας η μελέτη αυτή θα μπορούσε να επεκταθεί σε μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού των πολεμικών πλοίων αλλά και περισσότερων ειδικοτήτων από εργάτες ναυπηγείων και έτσι η μελέτη να έχει πολυκεντρικό χαρακτήρα και μεγαλύτερο αντιπροσωπευτικό δείγμα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, Ναυπηγίο, Πολεμικό πλοίο, Κάπνισμα, Καφεΐνη, Αλκοόλ, Επαγγελματική βαρηκοΐα, Θόρυβος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
260
Αριθμός σελίδων:
125
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διατριβή.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.