Η επίδραση των μεσεγχυματικών κυττάρων και του πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια στη συρραφή του ισχιακού νεύρου σε επιμύες

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2944210 108 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-05-07
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Κοκκαλάς Νικόλαος-Στυλιανός
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Δοντά Ισμήνη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παπαχρήστου Διονύσιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών
Κοκότης Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρονόπουλος Ευστάθιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικολάου Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βλάμης Ιωάννης Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γιαννακόπουλος Χρήστος, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΦΑΑ ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση των μεσεγχυματικών κυττάρων και του πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια στη συρραφή του ισχιακού νεύρου σε επιμύες
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση των μεσεγχυματικών κυττάρων και του πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια στη συρραφή του ισχιακού νεύρου σε επιμύες
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η μικροχειρουργική και η χειρουργική μετάθεση συνιστούν τις κύριες θεραπευτικές τεχνικές που επιστρατεύονται για την γεφύρωση νευρικών ελλειμμάτων. Ωστόσο, οι τεχνικές αυτές δεν αναδημιουργούν το κατάλληλο κυτταρικό και μοριακό μικρο-περιβάλλον για να υπάρξει η βέλτιστη δυνατή νευρική αναγέννηση. Στα πλαίσια αυτού του προβλήματος, η τοπική έγχυση με πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP) και με μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα (MSCs) φαίνεται να ενισχύει την αναγεννητική ικανότητα των νεύρων.
Σκοπός: Η παρούσα μελέτη επικεντρώνεται στην διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της έγχυσης PRP και MSCs τοπικά κατά την πρωτογενή επιδιόρθωση της περιφερικής νευρικής διατομής ενός πειραματικού μοντέλου επίμυος στην ενίσχυση της αναγεννητικής ικανότητας των νεύρων.
Υλικό και Μεθοδολογία: Συνολικά 42 αρσενικοί επίμυες Wistar δύο μηνών χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες (control group, PRP και MSCs). Όλα τα ζώα υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση διατομής του ισχιακού νεύρου υπό αναισθησία και η χειρουργική θέση διηθήθηκε είτε με φυσιολογικό ορό, είτε με PRP που προέρχεται από το περιφερικό αίμα του ζώου, ή MSCs που προέρχονται από τον μυελό των οστών του μηριαίου οστού του ζώου. Και οι τρεις ομάδες υποδιαιρέθηκαν επίσης σε δύο υποομάδες με βάση τη μετεγχειρητική χορήγηση Μη-Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (ΜΣΑΦ) ή όχι για να αξιολογηθεί η επίδραση των ΜΣΑΦ στο τελικό αποτέλεσμα. Τρεις μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση, πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση ηλεκτρομυογραφίας και των δύο πίσω άκρων (δεξιά και αριστερά μη χειρουργικά). Τα ζώα υποβλήθηκαν σε ευθανασία και παρασκευάστηκαν δείγματα συρραφής νεύρων για ιστολογία.
Αποτελέσματα: Η ομάδα επιμυών που έλαβε PRP έδειξε την παρουσία σημαντικής επίδρασης (p <0,05) στην συρραφή του ισχιακού νεύρου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, ενώ η ομάδα MSCs είχε θετικό αποτέλεσμα αλλά δεν ήταν στατιστικά σημαντική (p = 0,2). Ο αριθμός των μετρημένων νευραξόνων περιφερικά της περιοχής συρραφής του ισχιακού νεύρου ήταν αυξημένος (p <0,05) και στις δύο ομάδες PRP και MSCs σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Συμπεράσματα: Η τοπική έγχυση τόσο του PRP, όσο και των MSCs φαίνεται να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην ενίσχυση της επιδιόρθωσης των νεύρων όσον αφορά στη λειτουργικότητα και την ιστολογία. Η ομάδα MSCs έδειξε θετικό αποτέλεσμα, ενώ η ομάδα PRP παρουσίασε στατιστικά σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, Μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα, Νευρική αναγέννηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
161
Αριθμός σελίδων:
100
kokkalas final paper me telikes diorthoseis _ (3).pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο