«Ο λόγος της μαρτυρίας στη μεταπολεμική πεζογραφία: αυθεντικότητα, στράτευση και το ‘δικαίωμα στην ιστορία’»

Επιστημονική δημοσίευση - Άρθρο Περιοδικού uoadl:2944258 8 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Φιλολογίας
Τίτλος:
«Ο λόγος της μαρτυρίας στη μεταπολεμική πεζογραφία: αυθεντικότητα, στράτευση και το ‘δικαίωμα στην ιστορία’»
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Περίληψη:
Το άρθρο αποτελεί μια σύντομη ανάλυση της ιδεολογικής λειτουργίας του λόγου της μαρτυρίας στη μεταπολεμική περίοδο έως τα μέσα της δεκαετίας του 90. Η μακρά αυτή περίοδος αυτή χωρίζεται σε δύο ενότητες: από τη δεκαετία του 50 ως τη δικτατορία και από τη μεταπολίτευση ως τη δεκαετία του 90 .
Στην πρώτη περίοδο, λόγω των ιστορικών συνθηκών και του αποκλεισμού της Αριστεράς από το δημόσιο λόγο, η λογοτεχνία και η μαρτυρία γίνονται φορείς την αφήγησης της Αριστεράς για τα γεγονότα της Κατοχής και του Εμφυλίου. Στα πλαίσια αυτά οι κειμενικές τεχνικές που επιλέγονται από τους συγγραφείς φορτίζονται ιδεολογικά. Η μαρτυρία, με τις παραμέτρους της αυθεντικότητας, του λαϊκού λόγου, της ρήξης με το κατεστημένο και τις ρεαλιστικές της προϋποθέσεις υιοθετείται από την αριστερά.
Η σταδιακή κυριαρχία της «μεγάλης αφήγησης»της Αριστεράς μετά το 1974 οδηγεί στην ενίσχυση της θέσης της μαρτυρίας στο δημόσιο λόγο και στη λογοτεχνία, ειδικά στη δεκαετία του 1980, που συνοδεύεται από τη συνύπαρξη κειμένων που υιοθετούν το λόγο της μαρτυρίας με ρεαλιστικές, μοντερνιστικές ή μεταμοντέρνες κειμενικές τεχνικές.
Έτος δημοσίευσης:
2004
Συγγραφείς:
Μαρία Νικολοπούλου
Περιοδικό:
Historein
Εκδότης:
Εκδόσεις Νεφέλη
Αριθμός / τεύχος:
4
Σελίδες:
1-19
Λέξεις-κλειδιά:
Λόγος της μαρτυρίας, πολεμική λογοτεχνία, αυθεντικότητα, πολιτική και λογοτεχνία, μεταπολεμική περίοδος, Ρένος Αποστολίδης, Στρατής Τσίρκας, Κοσμάς Πολίτης, Άρης Αλεξάνδρου, Αλέξανδρος Κοτζιάς
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Ο λόγος της μαρτυρίας στη μεταπολεμική πεζογραφία αυθεντικότητα, στράτευση και το ‘δικαίωμα στην ιστορία’.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο