Finding Exceptional Facts in Knowledge Graphs

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2944273 127 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-30
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
ΧΑΛΕΠΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γουνόπουλος Δημήτριος, Καθηγητής, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Finding Exceptional Facts in Knowledge Graphs
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εύρεση Εξαιρετικών Γεγονότων σε Γράφους Γνώσης
Περίληψη:
Η ευρύς χρήσει του internet και της ιδιότητας του να εισάγει και να ενισχύει Ψευδείς Ειδήσεις στην ροή πληροφοριών απαιτεί την δημιουργία τρόπων για τον εντοπισμό τέτοιον ειδήσεων, όμως το τεράστιο μέγεθος δεδομένων καθιστά αδύνατο να κάνουμε έλεγχο σε κάθε ένα γεγονός και τρόποι για να βρούμε πια γεγονότα έχουν προτεραιότητα είναι αναγκαίοι. Η μελέτη στοχεύει να διερεύνηση την χρήσει γράφων γνώσης για την εύρεση εξαιρετικών γεγονότων ή με άλλα λόγια γεγονότα που τους αξίζει να ελεγχθούν. Για να βρούμε αυτά τα εξαιρετικά νέα κάνουμε χρήσει του αλγορίθμου που δόθηκε στην μελέτη του 2018 με όνομα 'Maverick Discovering Exceptional Facts from Knowledge Graphs'.
Ο αλγόριθμος, με εισαγωγή μιας οντότητας ενδιαφέροντος θα προσπαθήσει να βρει εξαιρετικά νέα για αυτή. Για τους σκοπούς της μελέτης ένα εξαιρετικό γεγονός για μια οντότητα είναι ότι αν έχουμε ένα σύνολο οντοτήτων στο οποίο η οντότητα μας ανήκει αν το γεγονός είναι αληθινό για την μειονότητα των οντοτήτων στο σύνολο. Μια συνάρτηση αποτίμησης χρησιμοποιείτε για να δώσουμε αριθμητική τιμή στην εξαιρετικότητα. Ο αλγόριθμος φτιάχνει απλά γεγονότα που είναι αληθινά για την οντότητα ενδιαφέροντος και βρίσκει σύνολα για τα οποία η οντότητα είναι εξαιρετική σε σχέση με τα δεδομένα, στη συνέχεια φτιάχνει πιο πολύπλοκα δεδομένα και συνεχίζει επαναληπτικά, μέχρι να βρει αρκετά ξεχωριστά δεδομένα ή δεν μπορεί να βρει άλλα.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι Γράφοι Γνώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εύρεση εξαιρετικών γεγονότων αλλά έχουν την συνήθεια να δείχνουν εύνοια σε γεγονότα που δεν είναι ενδιαφέροντα όταν μεταφερθούν σε φυσική γλώσσα και χρειάζονται καλύτερα δημιουργημένοι Γράφοι Γνώσης για να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
Γράφοι Γνώσης, Ψευδείς Ειδήσεις, Εξαιρετικά Γεγονότα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
5
Αριθμός σελίδων:
26