Διερεύνηση των εμπειριών ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα από τη νοσηλεία για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2944676 92 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-05-07
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Λουκή Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καϊτελίδου Δάφνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Όλγα Σίσκου, Ακαδημαϊκή Υπότροφος, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πέτρος Γαλάνης, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση των εμπειριών ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα από τη νοσηλεία για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση των εμπειριών ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα από τη νοσηλεία για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας
Περίληψη:
Εισαγωγή: Πρόκειται για προοπτική, πολυκεντρική μη παρεμβατική μελέτη παρατήρησης 217 ασθενών που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο για πρώτη φορά. Το έργο αποτελεί προσπάθεια εκτίμησης και αξιολόγησης των εμπειριών των ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα και ΑΕΕ ως ένα μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενδονοσοκομειακής φροντίδας.

Αντικείμενο / Σκοπός: Αντικείμενο της εργασίας αποτελεί η διερεύνηση και εκτίμηση των εμπειριών των ασθενών με ΑΕΕ από την ενδονοσοκομειακή τους φροντίδα και της επίδρασης της παρεχόμενης φροντίδας από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ως προς την βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας .

Υλικό και Μέθοδος: Αποτελεί μελέτη παρατήρησης 217 ασθενών με υποκείμενα καρδιαγγειακά νοσήματα που υπέστησαν και εγκεφαλικό επεισόδιο για πρώτη φορά (ισχαιμικό ή αιμορραγικό) (κωδικοί ICD-10: I61, I63 και I64) και εισήχθησαν σε χρονικό διάστημα 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων σε οκτώ (8) Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας στα οποία διεξάγεται η μελέτη. Οι ασθενείς κλήθηκαν να απαντήσουν μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων στο ερωτηματολόγιο ΝΗS-Stroke Questionnaire αναφορικά με τις εμπειρίες τους από την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία.

Αποτέλεσμα: Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την ποιότητα παροχής της ενδονοσοκομειακής φροντίδας σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα. Όσον αφορά τη συνολική ικανοποίηση των ασθενών από την ενδονοσοκομειακή τους φροντίδα οι συμμετέχοντες έμειναν αρκετά ικανοποιημένοι ως προς την φροντίδα που δέχτηκαν. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών απάντησαν πως θα αξιολογούσαν τη φροντίδα που έλαβαν από το νοσοκομείο ως εξαιρετική (26,3%), πολύ καλή (35,5%), καλή (31,8%) ενώ σε ένα αρκετά μικρό ποσοστό αξιολόγησε την εμπειρία του από μέτρια (5,1%) έως φτωχή (0,5%). Σχετικά με την επάρκεια του προσωπικού προκύπτει μικρότερος βαθμός ικανοποίησης που παρουσιάζεται ως αριθμητική έλλειψη του νοσηλευτικού προσωπικού καθώς μόνο το 36,9% απάντησαν ότι, κατά τη γνώμη τους, υπήρχε πάντα ή σχεδόν πάντα επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό.

Συμπέρασμα: Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα σχετικά με την επάρ¬κεια του προσωπικού προκύπτει πως μέλημα του κράτους αποτελεί η στελέ¬χωση των νοσοκομείων με επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου η φροντίδα να είναι όσο το δυνατό εξατομικευμένη αλλά και εξειδικευμένη από εκπαιδευμένο και καταρτισμένο προσωπικό. Συμπερασματικά, φαίνεται πως η παροχή υψηλής ποιότητας ενδονοσοκομειακής φροντίδας για την αντιμετώ-πιση του ΑΕΕ αποτελεί ισχυρό μέτρο που επηρεάζει θετικά στην αξιολόγηση της εμπειρίας του ασθενούς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Kαρδιαγγειακές παθήσεις, Εγκεφαλικό επεισόδιο, Εμπειρίες ασθενών από τη νοσηλεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
76
Αριθμός σελίδων:
91
ΠΜΣ_ΛΟΥΚΗ ΕΛΕΝΗ.pdf (862 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο