Διερεύνηση των εμπειριών ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο από την ενδονοσοκομειακή φροντίδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2945070 100 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-05-14
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Μητρόπουλος Αθανάσιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Όλγα Σίσκου, Διδάκτωρ, Νοσηλευτική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δάφνη Καϊτελίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Νοσηλευτική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πέτρος Γαλάνης, Επίκουρος Καθηγητής, Νοσηλευτική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση των εμπειριών ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο από την ενδονοσοκομειακή φροντίδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση των εμπειριών ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο από την ενδονοσοκομειακή φροντίδα
Περίληψη:
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Αντικείμενο : Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μία από τις σοβαρότερες παθήσεις του σύγχρονου κόσμου, αποτελώντας τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και την τρίτη στην Ελλάδα. Το αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των εμπειριών ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο από την ενδονοσοκομειακή τους νοσηλεία σε οκτώ δημόσια νοσοκομεία.
Υλικό – Μέθοδος : Τριακόσιοι ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεσόδιο παρακολουθήθηκαν για ένα έτος μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Έγινε χρήση του εργαλείου NHS Stroke Questionnaire, για το οποίο είχε προηγουμένως εξασφαλιστεί άδεια χρήσης από τον οργανισμό Picker Institute Europe και πραγματοποιηθεί η διαδικασία της αντίστροφης μετάφρασης και της πολιτισμικής προσαρμογής. Για την ασφαλή και ανώνυμη καταγραφή των δεδομένων των συμμετεχόντων, χρησιμοποιήθηκε πολυκαναλική διαδικτυακή πλατφόρμα και πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικές συνεντεύξεις μέσω ερωτηματολογίου εμπειριών, για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως τον Οκτώβριο 2020. Για τη διερεύνηση σχέσεων των μεταβλητών κατά την πραγματοποίηση των στατιστικών αναλύσεων, εφαρμόστηκε πολλαπλή γραμμική παλινδρόμηση ενώ η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το πρόγραμμα IBM SPSS 20.0.
Αποτελέσματα : Ο πληθυσμός των ασθενών που ανταποκρίθηκαν αφορά 245 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας 72,9 έτη, αποτελούμενος από 124 άνδρες (50,6%) και 121 γυναίκες (49,4%). Η φροντίδα κατά την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία αξιολογήθηκε με βάση τις εμπειρίες ως πολύ καλή για το 41,2% και ως εξαιρετική για το 23,7%. Το 91% των συμμετεχόντων απάντησε πως αντιμετωπίστηκε με σεβασμό και αξιοπρέπεια, παρότι το 48,6% δεν ενημερώθηκε για τις παρενέργειες των φαρμάκων. Ακόμα, παρατηρήθηκε έλλειμμα αναφορικά με την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, αν και η πλειονότητα των συμμετασχόντων έκρινε θετικά το έργο των επαγγελματιών υγείας.
Συμπεράσματα : Οι εμπειρίες των ασθενών με εγκεφαλικό κρίνονται στην πλειονότητά τους θετικές, αν και προκύπτουν ορισμένες αστοχίες στη φροντίδα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οι εμπειρίες ως εργαλείο αξιολόγησης της φροντίδας εν γένει σε συνδυασμό με μελλοντικές μελέτες σχετικές με το εγκεφαλικό εκτιμάται ότι θα εμπλουτίσουν την έρευνα με περισσότερα δεδομένα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, Εμπειρίες ασθενών, Αξιολόγηση, Ενδονοσοκομειακή φροντίδα, Ελλάδα, Τηλεφωνικές συνεντεύξεις, Ερωτηματολόγιο, Δημόσια νοσοκομεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
119
Αριθμός σελίδων:
168
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Μητροπουλος Αθανασιος Διπλωματικη Εργασια.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.