Η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου ταχείας ανάρρωσης 'ΕRAS' σε επεμβάσεις κατώτερου πεπτικού για καρκίνο - Κλινική Μελέτη

Διπλωματική Εργασία uoadl:2947225 132 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χειρουργική Ογκολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-06-15
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Τερζοπούλου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φραγκουλίδης Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πολυδώρου Ανδρέας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θεοδοσόπουλος Θεοδόσιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου ταχείας ανάρρωσης 'ΕRAS' σε επεμβάσεις κατώτερου πεπτικού για καρκίνο - Κλινική Μελέτη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου ταχείας ανάρρωσης 'ΕRAS' σε επεμβάσεις κατώτερου πεπτικού για καρκίνο - Κλινική Μελέτη
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Τα προγράμματα γρήγορης ανάρρωσης ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) αποτελούν περιεγχειρητικά πρωτόκολλα που αποσκοπούν στην ταχύτερη αποθεραπεία του ασθενή. Στόχος τους είναι η τροποποίηση της παθοφυσιολογικής και ψυχολογικής αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισμού στο stress μιας μεγάλης χειρουργικής επέμβασης.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ: Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί μια συλλογή δεδομένων από μια σειρά περιστατικών που υπεβλήθησαν σε προγραμματισμένες επεμβάσεις κατώτερου πεπτικού για κακοήθη νόσο και η περιεγχειρητική διαχείρισή τους έγινε βάσει των πρωτοκόλλων ERAS.
Μετά την εισαγωγή του ασθενή στην κλινική, γίνεται αναλυτική ενημέρωση του ίδιου και των συγγενών του. Ο ασθενής σιτίζεται κανονικά την ημέρα πριν από την επέμβαση και υπόκειται σε μηχανική μόνο ή καμία προετοιμασία του εντέρου του. Τρεις ώρες πριν από την επέμβαση δίδεται διάλυμα πλούσιο σε υδατάνθρακες από του στόματος. Πριν από την επέμβαση δίδεται μία δόση χημειοπροφύλαξης και ακολουθούν 2 ακόμη δόσεις μετεγχειρητικά. Κατά την επέμβαση, δίδονται αναισθησιολογικά φάρμακα βραχείας δράσης. Ο ασθενής κινητοποιείται λίγες ώρες μετά το χειρουργείο και αποφεύγεται η μετεγχειρητική του υπερφόρτωση με υγρά. Η σίτιση ξεκινάει άμεσα και εξέρχεται του νοσοκομείου εφόσον έχει επιτευχθεί η πλήρης κινητοποίηση του, κινητοποίηση του γαστρεντερικού συστήματος με αποβολή αερίων και όταν η συνολική του κλινική εικόνα το επιτρέπει.
Για την καλύτερη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων θεωρήθηκε σκόπιμο να ακολουθήσει σύγκριση με τα αποτελέσματα από ασθενείς που υπεβλήθησαν σε παρόμοιες επεμβάσεις στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα αλλά δεν αντιμετωπίστηκαν βάσει των οδηγιών γρήγορης ανάρρωσης.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Ήδη από τις πρώτες περιπτώσεις στις οποίες εφαρμόστηκαν τα νέα πρωτόκολλα, έγινε σαφής η εύκολη αποδοχή τους από τους ασθενείς και επιβεβαιώθηκε η ασφάλεια και υπεροχή τους. Παρατηρήθηκε μείωση των μετεγχειρητικών επιπλοκών, γρηγορότερη σίτιση, κινητοποίηση και αποκατάσταση των ασθενών, βραχύτερη νοσηλεία και απότοκη μείωση του κόστους αυτής. Από την άλλη δεν βρέθηκαν μειονεκτήματα καθώς δεν παρατηρήθηκαν αναπάντεχα περιεγχειρητικά συμβάματα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Από τη συγκεκριμένη έρευνα προκύπτει πως οι οδηγίες γρήγορης ανάρρωσης προσφέρουν μια νέα προσέγγιση στην περιεγχειρητική διαχείριση των ασθενών, που μειώνει το χειρουργικό στρες και επισπεύδει την ανάρρωση και αποκατάστασή τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πρωτόκολλο ERAS, Παχύ έντερο, Ορθό
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
62
Αριθμός σελίδων:
78
Terzopoulou Maria ΜSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο