ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2948101 129 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-06-29
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΑΣΗΜΙΝΑ ΑΝΤΩΝΑΡΑΚΟΥ
Καθηγήτρια του τμήματος ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΕΚΠΑ
Τομέας Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Περίληψη:
Είναι φανερό ότι τα «σύγχρονα» μοντέλα ανάπτυξης, που βασίστηκαν στην υπέρμετρη εκμετάλλευση των πόρων δημιούργησαν τρομακτικά αδιέξοδα, εξαφάνισαν οριστικά μορφές ζωής από τον πλανήτη και απειλούν, στο ορατό μέλλον, την ίδια την επιβίωση των ανθρώπων πάνω στη Γη.
Το φυσικό περιβάλλον υποβαθμίστηκε από ανθρωπογενείς δραστηριότητες όπως η οικιστική επέκταση, η απόρριψη αποβλήτων, ή η προώθηση μη αειφορικών επενδύσεων. Είναι αναμφισβήτητο ότι η φύση είναι πολύτιμη για τους ανθρώπους, αλλά δεν είναι σαφές αν η ίδια η φύση έχει ηθική αξία, η οποία την καθιστά και άξια προστασίας.
Την ίδια στιγμή, η ερμηνεία των βασικών ηθικών αξιών όπως η ελευθερία, η ισότητα και η αλληλεγγύη θα πρέπει να υπόκεινται σε τακτική επαναδιαπραγμάτευση σε διαπροσωπικό, διαπολιτισμικό και διεθνές επίπεδο. Διότι οι πολιτισμένες κοινωνίες αποτελούνται από ένα σύστημα αξιών και σεβασμό προς όλα τα δημιουργήματα. Γιατί πραγματικά αυτό που σήμερα προκαλούμε στη φύση, μειώνει σοβαρά τις πιθανότητες των μελλοντικών γενεών να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Αν ο ηθικός σεβασμός είναι σεβασμός προς τη δυνατότητα για μια καλύτερη ζωή για όλους τους άλλους, αυτός θα πρέπει να διατηρεί την ίδια δυνατότητα και για τις μελλοντικές γενιές.
Η επαναδιαπραγμάτευση κάποιων ηθικών αξιών μπορεί να επιτευχθεί με την περιβαλλοντική ηθική, σε κάθε εκπαιδευτική δράση. Η περιβαλλοντική ηθική στην εκπαίδευση είναι μια διαλογική διαδικασία, η οποία αναλαμβάνει να προβληματίσει, και να ευαισθητοποιήσει τον εκπαιδευόμενο σε όλα τα θεμελιώδη διλήμματα. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, η περιβαλλοντική ηθικήστην εκπαίδευση είναι μια εγκάρσια διάσταση, διότι πρέπει να υπάρχει σε συνεχή μορφή και να λαμβάνει υπόψη την πολυδιάσταση του ανθρώπου και την πολυπλοκότητα της σχέσης του με το σύμπαν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
περιβαλλον, εκπαιδευση, Περιβαλλοντικής Ηθικής , Περιβαλλοντική εκπαίδευση , Περιβαλλοντική εκπαίδευση στο σχολικό περιβάλλον
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
60
Αριθμός σελίδων:
70
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΉ ΕΡΓΑΣΙΑ-ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο