Οι προσαρμογές της άσκησης στην οστεοπόρωση

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2957199 12 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-07-19
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
ΛΕΓΑΤΟΥ ΕΛΕΝΗ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΝΙΚΗΤΑΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι προσαρμογές της άσκησης στην οστεοπόρωση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι προσαρμογές της άσκησης στην οστεοπόρωση
Περίληψη:
Η οστεοπόρωση είναι μία νόσος που χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια της οστικής μάζας του σκελετού.
Οι βασικοί παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η κορυφαία οστική πυκνότητα είναι η κληρονομική προδιάθεση, ορμονικοί παράγοντες, η κύηση και η γαλουχία γυναικών μικρής ηλικίας, η άσκηση. Παθήσεις στην περίοδο ανάπτυξης μπορεί να ελαττώσουν την κορυφαία οστική πυκνότητα. Το κόστος για κάθε ασθενή είναι η θνητότητα, νοσηρότητα και αναπηρία. Η ελαττωμένη κορυφαία οστική μάζα και ο αυξημένος ρυθμός οστικής απώλειας αποτελούν τους βασικούς παράγοντες κινδύνου. Η πάθηση εξελίσσεται χωρίς ιδιάζουσα κλινική συμπτωματολογία μέχρις ότου δημιουργηθεί το κάταγμα. Βασικά αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε οστεοπόρωση είναι η ηλικία, το φύλο, η πρόωρη εμμηνόπαυση, διαταραχές του κύκλου, θετικό οικογενειακό ιστορικό, χρήση αλκοόλ, κάπνισμα, όχι φυσική άσκηση, ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου, φάρμακα κλπ. Τα κατάγματα είναι η σοβαρότερη συνέπεια της οστεοπόρωσης. Τα φάρμακα που χορηγούνται για την οστεοπόρωση είναι συνήθως αναστολείς της οστικής απορρόφησης (οιστρογόνα, καλσιτονίνη, διφωσφονικά) και διεγέρτες της οστικής αναδόμησης (αναβολικά στεροειδή, φθόριο, παραθορμόνη, άλλα φάρμακα).
Μπορούμε να προλάβουμε την οστεοπόρωση. Η πρόληψη της ξεκινά από την παιδική ηλικία. Τροφή πλούσια σε ασβέστιο και η άσκηση είναι οι δύο άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να βασίζεται η πρόληψη της νόσου, προκειμένου να αποφύγουμε τα οστεοπορωτικά κατάγματα και τις απρόσμενες συνέπειές τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
οστεοπόρωση, άσκηση, οστικές δοκίδες, οστική μάζα, οστική πυκνότητα, φαρμακευτική αγωγή, κατάγματα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
48
Αριθμός σελίδων:
34
πτυχιακη.pdf (670 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο