Η πρωτεΐνη που δεσμεύει την ηπαρίνη στην παθογένεια της Covid-19

Διπλωματική Εργασία uoadl:2957711 122 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λοιμωξιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-07-20
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Βρέντζος Εμμανουήλ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αναστασία Αντωνιάδου, Καθηγήτρια, Ιατρικής σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Αντώνιος Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρικής Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Μιχαήλ Σαμάρκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρικής Σχολής, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η πρωτεΐνη που δεσμεύει την ηπαρίνη στην παθογένεια της Covid-19
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η πρωτεΐνη που δεσμεύει την ηπαρίνη στην παθογένεια της Covid-19
Περίληψη:
Η πρωτεΐνη που δεσμεύει την ηπαρίνη (HBP) αποτελεί έναν σημαντικό και κύριο μεσολαβητή της φλεγμονής και έχει αναδειχθεί σε σημαντικό διαγνωστικό και προγνωστικό βιοδείκτη της οργανικής ανεπάρκειας που οφείλεται στη σήψη.
Ως ‘’σήψη’’ θεωρούμε μία απειλητική για τη ζωή δυσλειτουργία ενός οργάνου που προκαλείται από μία μη ρυθμιζόμενη απόκριση του ξενιστή σε μία λοίμωξη. Είναι μία σοβαρή κατάσταση με σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα παγκοσμίως, καθώς και μία από τις κυριότερες αιτίες εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, εμφανίζει μεγάλη ετερογένεια ως προς την εκδήλωσή της, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναγνώρισή της, αλλά και επιτάσσει την ανάγκη για ένα εργαλείο που θα δύναται να μετρά έγκαιρα και αξιόπιστα την ανοσολογική κατάσταση ενός ασθενούς.
Από παθοφυσιολογικής πλευράς, η HBP έχει άμεση αλληλεπίδραση και με τα ίδια τα παθογόνα, αλλά και με τα κύτταρα του ξενιστή, λειτουργώντας ως επαγωγέας της χημειοταξίας των λευκοκυττάρων ενισχύοντας τη δράση των κυτταροκινών στους διάφορους ιστούς. Ακόμα, εμφανίζεται να επιδρά ποικιλοτρόπως στο αγγειακό ενδοθήλιο οδηγώντας σε αύξηση της αγγειακής διαπερατότητας και η δράση της αυτή είναι καθοριστική στην ανάπτυξη της οργανικής ανεπάρκειας που επάγεται από τη σήψη.
Από το 2019, ένα νέο στέλεχος κοροναϊού, ο SARS-CoV-2, αναγνωρίστηκε ως η αιτία της τρέχουσας πανδημίας από τη νόσο COVID-19. Η σοβαρή νόσος COVID-19 φαίνεται να επάγεται από φλεγμονώδεις διεργασίες που διαδραματίζονται κατά την ενεργοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης του ξενιστή και, ως εκ τούτου, εμπίπτει στον ορισμό της σήψης (Sepsis-3). Αν η σοβαρή νόσος COVID-19 ιδωθεί ως σηπτική κατάσταση, η πρωτεΐνη που δεσμεύει την ηπαρίνη μπορεί να αξιολογηθεί ως διαγνωστικός και προγνωστικός βιοδείκτης της. Αποδείχθηκε ότι οι συγκεντρώσεις της HBP και της IL-6 κατά την εισαγωγή του ασθενούς αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου για θνησιμότητα εντός 28 ημερών καθώς και για εκδήλωση αναπνευστικής ανεπάρκειας
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Η Πρωτεΐνη που δεσμεύει την ηπαρίνη, Covid19
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
30
Αριθμός σελίδων:
34
ΒΡΕΝΤΖΟΣ ΤΕΛΙΚΟ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο