Conventional vs simplified complete dentures: A systematic review

Διπλωματική Εργασία uoadl:2958035 160 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προσθετική (Κλινικές Ειδικεύσεις)
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-07-22
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Πανή Ελευθερία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πολυζώης Γρηγόρης, Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Συκαράς Νικήτας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Σαραφιανού Ασπασία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Conventional vs simplified complete dentures: A systematic review
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συμβατικές vs απλοποιημένες ολικές οδοντοστοιχίες: μία συστηματική ανασκόπηση
Περίληψη:
Θέση: Οι ολικές οδοντοστοιχίες κατασκευάζονται συνήθως ακολουθώντας ένα καθιερωμένο συμβατικό πρωτόκολλο. Το πρωτόκολλο αυτό απαιτεί έξι κλινικά στάδια συμπεριλαμβανομένων του αρχικού και του τελικού αποτυπώματος, της καταγραφής των διαγναθικών σχέσων, της δοκιμής σύνταξης των προσθίων και των οπισθίων δοντιών, και τέλος της παράδοσης των οδοντοστοιχιών. Το στάδιο του τελικού αποτυπώματος είναι ιδιαιτέρως δύσκολο και απαιτητικό και απαιτεί σημαντικό χρόνο. Δεδομένης της δυσκολίας του, το συμβατικό πρωτόκολλο έχει αμφισβητηθεί και απλοποιημένες μέθοδοι με την παράλειψη του σταδίου του τελικού αποτυπώματος έχουν προταθεί. Δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις της αναγκαιότητας του τελικού αποτυπώματος στην κατασκευή των ολικών οδοντοστοιχιών, καθώς και της σημασίας του στην επιτυχία της αποκατάστασης.
Σκοπός: Ο σκοπός της συστηματικής ανασκόπησης είναι να συγκριθούν το συμβατικό με το απλοποιημένο πρωτόκολλο κατασκευής οδοντοστοιχιών αναφορικά με τη μασητική ικανότητα του ασθενούς, την ικανοποίησή του, την ποιότητα ζωής του σχετιζόμενη με την στοματική υγεία, την ποιότητα της οδοντοστοιχίας, τον χρόνο και το κόστος κατασκευής.
Μέθοδος και υλικά: Διεξήχθη ηλεκτρονική αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων MEDLINE-PubMed, Scopus and Europe PMC από δύο ανεξάρτητες ερευνήτριες (Π.Ε. και Σ.Α.) αναζητώντας τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες, κλινικές μελέτες κοορτών και κλινικές μελέτες με οδοντοστοιχίες κατασκευασμένες με το συμβατικό ή το απλοποιημένο πρωτόκολλο. Ως απλοποιημένο πρωτόκολλο ορίζεται κάθε πρωτόκολλο κατασκευής ολικών οδοντοστοιχιών που δεν περιλαμβάνει το στάδιο του τελικού αποτυπώματος.
Η θέση της συστηματικής ανασκόπησης διατυπώθηκε μέσω της ερώτησης: «Προσφέρει το απλοποιημένο πρωτόκολλο κατασκευής οδοντοστοιχιών ισάξια ή και ανώτερα αποτελέσματα από το συμβατικό ως τρόπος θεραπείας του νωδού ασθενή;» Ασθενείς που χρειάζονταν την κατασκευή μιας ολικής οδοντοστοιχίας (Συμμετέχοντες/Πληθυσμός) διαχωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες, σε αυτούς που αποκαταστάθηκαν με μία ολική οδοντοστοιχία κατασκευασμένη με την απλοποιημένη τεχνική (Παρέμβαση) και αυτούς που αποκαταστάθηκαν με μία ολική οδοντοστοιχία κατασκευασμένη με τη συμβατική τεχνική (Σύγκριση). Μεταξύ των δύο αυτών κατηγοριών, εξετάστηκε πλήθος Αποτελεσμάτων: η μασητική ικανότητα του ασθενούς, η ικανοποίησή του, η ποιότητα ζωής του σχετιζόμενη με την στοματική υγεία, η ποιότητα της οδοντοστοιχίας, ο χρόνος και το κόστος κατασκευής.
Το ρίσκο του βεβιασμένου λάθους (risk of bias) σε κάθε μελέτη αξιολογήθηκε με τα εργαλεία ROBINS-I και ROBINS 2. Το ρίσκο του βεβιασμένου λάθους (risk of bias) μεταξύ των μελετών αξιολογήθηκε με το σύστημα GRADE.
Αποτελέσματα: Η ηλεκτρονική αναζήτηση απέδωσε 19 άρθρα που πληρούσαν τα κριτήρια επιλογής. Επιπλέον συμπεριελήφθησαν δύο συστηματικές ανασκοπήσεις και μία μετα-ανάλυση επί του ιδίου θέματος. Οι μελέτες εξέταζαν διαφορετικές παραμέτρους και για αυτόν τον λόγο η σύγκρισή τους έγινε σε υποομάδες.
Συμπέρασμα: Η μηδενική υπόθεση επιβεβαιώθηκε όσον αφορά το κόστος και τον χρόνο κατασκευής αλλά απορρίφθηκε για όλους τους υπόλοιπους παράγοντες. Το κόστος και ο χρόνος κατασκευής διέφεραν σημαντικά μεταξύ των δύο μεθόδων ευνοώντας το απλοποιημένο πρωτόκολλο, ενώ η μασητική ικανότητα του ασθενούς, η ικανοποίησή του, η ποιότητα ζωής του σχετιζόμενη με την στοματική υγεία και η ποιότητα της οδοντοστοιχίας δεν επηρεάστηκαν από τη μέθοδο κατασκευής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Συμβατικό πρωτόκολλο ολικών οδοντοστοιχιών, Απλοποιημένο πρωτόκολλο ολικών οδοντοστοιχιών, Ικανοποίηση ασθενούς, Κλινική αξιολόγηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
64
Αριθμός σελίδων:
83
Conventional vs simplified complete dentures_master.pdf (1022 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο