Το οστικό τσιμέντο ως μεταφορέας ουσιών και φαρμάκων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2960444 97 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-09-10
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Ζωγάκης Παντελεήμων
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Λυρίτης, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρήστος Ζαφείρης, Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ισμήνη - Νίκη Δοντά, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το οστικό τσιμέντο ως μεταφορέας ουσιών και φαρμάκων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το οστικό τσιμέντο ως μεταφορέας ουσιών και φαρμάκων
Περίληψη:
Σκοπός αυτής της βιβλιογραφικής ανασκόπησης ήταν η μελέτη του οστικού τσιμέντου, ενός ευρέος διαδεδομένου υλικού στην Ορθοπαιδική χειρουργική και του ρόλου του ως φορέα διαφόρων ειδών φαρμάκων και θεραπευτικών ουσιών, προκειμένου αυτά να δράσουν στοχευμένα και να έχουν ένα ενισχυμένο τοπικό αποτέλεσμα.
Πραγματοποιήθηκε μια ενδελεχής αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων PubMed, Google Scholar και Cochrane library. Η κυρίαρχη κατηγορία φαρμάκων που έχει μελετηθεί ύστερα από ανάμειξη με οστικό τσιμέντο είναι αναμφίβολα τα αντιβιοτικά. Με τις πρώτες προσπάθειες να ανάγονται στην δεκαετία του 1970, αποτελούν ένα εξαιρετικό θεραπευτικό εργαλείο για την πρόληψη και αντιμετώπιση οστικών λοιμώξεων ποικίλης αιτιολογίας. Οι ενδείξεις της μεθόδου καθώς και οι συνιστώμενες δοσολογίες έχουν πλέον αποκρυσταλλωθεί ενώ αντικείμενο διαλόγου παραμένει ακόμα η ενδεχόμενη καθολική εφαρμογή της μεθόδου.
Πιο πρόσφατα, ερευνητικές προσπάθειες έχουν ξεκινήσει για τη χρήση του οστικού τσιμέντου ως ικριώματος για άλλες κατηγορίες φαρμάκων. Η ανάμειξή του με διφωσφονικά φαίνεται να μεταφέρει τις αντιοστεοκλαστικές τους ιδιότητες σε τοπικό επίπεδο ενώ θετικά είναι τα δείγματα από την αντινεοπλασματική δράση που προκαλείται in vivo και in vitro σε όγκους διαφορετικής προέλευσης. Βασικό ζήτημα προς διερεύνηση είναι η ανεύρεση τρόπων προκειμένου μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκου να μπορεί να ενσωματωθεί χωρίς να αλλοιώνονται ανεπίτρεπτα οι μηχανικές ιδιότητες του φορέα. Ενθαρρυντικές προσπάθειες έχουν τέλος καταγραφεί αναφορικά με την πρόσμειξη κυτταροστατικών σε οστικό τσιμέντο, με τις πρώτες προσπάθειες να είναι επιτυχείς σε ότι αφορά τον έλεγχο της τοπικής επέκτασης οστικών νεοπλασιών.
Συμπερασματικά, το οστικό τσιμέντο αποτελεί ένα πολύ αποτελεσματικό φορέα φαρμακευτικών ουσιών, με ήδη εδραιωμένες εφαρμογές του και με δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης των ενδείξεών του ως συμπληρωματικό θεραπευτικό μέσο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Οστικό τσιμέντο, Αντιβιοτικά, Διφωσφονικά, Κυτταροστατικά, Οστική λοίμωξη, Οστεοπόρωση, Οστεόλυση, Οστικές μεταστάσεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
208
Αριθμός σελίδων:
105
ZogakisP diplomatiki.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο