Η επίδραση της κατ’ οίκον νοσηλείας στη πρόγνωση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια

Διπλωματική Εργασία uoadl:2960930 100 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εργαστηριακή και Κλινική Νοσηλευτική Καρδιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-09-17
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Μακρής Ευστάθιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Παρίσης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Γεωργία Φασόη, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Μαρία Πολυκανδριώτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της κατ’ οίκον νοσηλείας στη πρόγνωση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της κατ’ οίκον νοσηλείας στη πρόγνωση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας στη σύγχρονη εποχή με αυξανόμενες τάσεις εμφάνισης παγκοσμίως. Στην Ελλάδα ο θεσμός της κατ’ οίκον νοσηλείας έχει πάρει θέση στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Σκοπός: Η παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση είχε σκοπό να αναδείξει τη σημασία της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων και παρεμβάσεων της κατ̓ οίκον νοσηλείας σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια (ΚΑ).
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση ανασκοπικών άρθρων και ερευνητικών μελετών δημοσιευμένων στην Αγγλική γλώσσα κατά την τελευταία πενταετία, στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων «Pubmed» και «Google Scholar», κατά το τρέχον έτος (Ιανουάριου-Ιουνίου), οι οποίες αναφέρονταν στην επίδραση της κατ’ οίκον νοσηλείας στη πρόγνωση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.
Αποτελέσματα: Η κατ’οίκον νοσηλεία συμβάλλει στη μείωση νοσηλειών και στην προστασία των ασθενών κατά την ευάλωτη περίοδο μετά τη νοσηλεία. Ακόμη προάγει την εκπαίδευση ασθενών και των οικείων τους, τη συμμόρφωση με τη φαρμακευτική αγωγή καθώς και στη βελτίωση της ψυχοκοινωνικής τους αποκατάστασης. Η κατ̓ οίκον νοσηλεία παρέχει υψηλής ποιότητας ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες υγείας που ως στόχο έχουν την βελτίωση ποιότητας ζωής του ασθενούς, όπου δρώντας επικουρικά με την φαρμακευτική αγωγή οδηγούν σε καλύτερη πρόγνωση ‹‹αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης›› και αποδοτικότερη διαχείριση των οικονομικών πόρων του συστήματος υγείας με την αποφυγή επανεισαγωγών και υποτροπών της νόσου.
Συμπεράσματα: Από τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα φαίνεται ότι η κατ’οίκον νοσηλεία είναι μια παρέμβαση που επηρεάζει ευνοϊκά την ποιότητα ζωής και την πρόγνωση ασθενών με χρονιά καρδιακή ανεπάρκεια. τα δεδομένα αυτά χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης σε μεγάλες προοπτικές τυχαιοποιημένες μελέτες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κατʼοίκον νοσηλεία, Καρδιακή ανεπάρκεια, Ποιότητα ζωής, Επανεισαγωγές σε νοσοκομείο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
83
Αριθμός σελίδων:
78
Διπλωματική Ευστάθιος Μακρής.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο