Μη κωδικά RNAs στον οστικό μεταβολισμό

Διπλωματική Εργασία uoadl:2966130 85 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-19
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Ατουντόρεϊ Κριστίνα-Έλενα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σταυρούλα Ρίζου, διδάκτορ Ιατρικής Σχολής , ΕΚΠΑ
Γεώργιος Λάμπρου ,βιολόγος, μέλος ΕΔΙΠ
Γεώργιος Λυρίτης, ομότιμος καθηγητής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μη κωδικά RNAs στον οστικό μεταβολισμό
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μη κωδικά RNAs στον οστικό μεταβολισμό
Περίληψη:
H βέλτιστη λειτουργία του σκελετού διατηρείται χάρη της οστικής ανακατασκευής, μια συνεχής διαδικασία αποδόμησης και αντικατάτασης του οστίτη ιστού που λαμβάνει χώρα όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Η διαδικασία αυτή για να είναι επιτυχής θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των μηχανισμών της οστεοβλαστογένεσης και της οστεοκλαστογένεσης.
Νοσήματα των οστών απαντώνται σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και τα τελευταία χρόνια η εμφάνιση τους έχει αυξηθεί εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Κατά την τελευταία δεκαετία όμως, ένας μεγάλος αριθμός ιατρικών δεδομένων επικεντρώθηκε στους επιγενετικούς παράγοντες διότι υπάρχει η βεβαιότητα ότι εμπλέκονται τόσο στη βιολογία των οστών όσο και στις παθήσεις τους. Οι επιγενετικοί μηχανισμοί σχετίζονται με τα μονοπάτια που επηρεάζουν τη γονιδιακή έκφραση στη μεταγεννητική ζωή χωρίς να αλλάζουν όμως την αλληλουχία του DNA. Αυτοί οι μηχανισμοί περιλαμβάνουν τη μεθυλίωση του DNA, τις μεταφραστικές τροποποιήσεις των ιστονών και τη μετα-μεταγραφική ρύθμιση με μη κωδικά RNAs (ncRNAs), με τα τελευταία να μπορούν να ανιχνεύουν κληρονομικές φαινοτυπικές τροποποιήσεις.
Η προοδευτική κατανόηση των ρόλων που διαδραματίζουν οι επιγενετικοί μηχανισμοί τόσο στον φυσιολογικό μεταβολισμό των οστών, όσο και στην πρόκληση διαταραχών στην ομοιόστασή τους είναι ζωτικής σημασίας. Η πλήρης κατανόηση της βιολογίας των οστών, εκτός του ότι είναι χρήσιμη για τη διατήρηση της φυσιολογικής τους λειτουργίας, συντελεί και στην προαγωγή της καλής τους υγείας αλλά και στην κατανόηση των μηχανισμών που προκαλούν τα νοσήματα των οστών.
Πρόσφατα, τα lncRNAs, μια υποκατηγορία των ncRNA, περιγράφθηκαν ως οι βασικοί ρυθμιστές πολλών κυτταρικών διαδικασιών που σχετίζονται με τη διατήρηση της ομοιόστασης των οστών και την εμφάνιση νοσημάτων ή κακοηθειών τους. Ο τρόπος και η έκταση της έκφρασής τους έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με παθολογικές καταστάσεις και την εκδήλωση νοσημάτων. Ο πιθανός έλεγχος της ρύθμισης της έκφρασης τους τους καθιστά ως πιθανούς διαγνωστικούς, προγνωστικούς και θεραπευτικούς βιοδείκτες για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.
Σε αυτήν την ανασκόπηση αναλύεται ο ρόλος των μη κωδικών RNAs, τα λεγόμενα και ως «σκοτεινή ύλη του DNA», στην οστική ανακατασκεύη, στη λειτουργία των οστικών κυττάρων, στη συμβολή τους στην πρόγνωση και την ανίχνευση των παθήσεων των οστών καθώς και της θεραπείας τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα, Μη κωδικό RNA, Επιγενετική, Αρνητικοί/Θετικοί Ρυθμιστές, Βιοδείκτες
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
143
Αριθμός σελίδων:
85
Atountorei Cristina Elena MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο