Ορθορεξία και Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής σε εφήβους και νέους ενήλικες: συστηματική ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2967217 178 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Ανάπτυξης της Εφηβικής Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-12-03
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Σκέλλα Παναγιώτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αρτεμισία Τσίτσικα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ Αναστασία Γαρούφη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια,Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θεόδωρος Σεργεντάνης, Επίκουρος καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ορθορεξία και Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής σε εφήβους και νέους ενήλικες: συστηματική ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ορθορεξία και Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής σε εφήβους και νέους ενήλικες: συστηματική ανασκόπηση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει μια νέα υγιεινή παθολογική διατροφική συμπεριφορά, η ορθορεξία. Τα άτομα με ορθορεξία έχουν μια παθολογική εμμονή για τα καθαρά βιολογικά προϊόντα και αποκλείουν από την διατροφή τους φαγητά που θεωρούν ότι είναι μολυσμένα από εντομοκτόνα, φυτοφάρμακα και πρόσθετες χημικές ουσίες κατά την επεξεργασία και παραγωγή των τροφών. Η συμπεριφορά αυτή οδηγεί σε σημαντικούς διατροφικούς περιορισμούς και εν γένη σε διαταραχή πρόσληψης τροφής. Έχει παρατηρεί ότι συμπτώματα της ορθορεξίας ταιριάζουν με αυτά των διαταραχών πρόσληψης τροφής. Η παρούσα εργασία είχε σκοπό να διερευνήσει την ύπαρξη μιας πιθανής συσχέτισης μεταξύ της ορθορεξίας και των διαταραχών πρόσληψης της τροφής.
Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας με έλεγχο των βάσεων δεδομένων PubMed, PsycInfo και Google Scholar και αξιολόγηση των μελετών με την κλίμακα Νewcastle Ottawa.
Αποτελέσματα: Η έρευνα μας κατέληξε σε 37 μελέτες. Σχεδόν όλες οι μελέτες, διαπιστώνουν τη συσχέτιση μεταξύ της ορθορεξίας και των διαταραχών πρόσληψης τροφής. Δεν μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα αποδίδοντας μια σχέση αιτίας-αιτιατού διότι τα αποτελέσματα στις έρευνες προέκυψαν με ανάλυση ετεροσυσχέτισης. Υπάρχουν πολλοί συγχυτικοί παράγοντες όπως το φύλο, το BMI, το επίπεδο εκπαίδευσης, οι οποίοι δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.
Συμπέρασμα: Οι επιστήμονες υγείας και όσοι εργάζονται με εφήβους και νέους ενήλικες χρειάζεται να ενδιαφέρονται για τη διατροφική τους συμπεριφορά γιατί η έμμονη ενασχόληση με την υγιεινή διατροφή και δίαιτα μπορεί να συσχετίζεται με διαταραχή πρόσληψης τροφής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ορθορεξία, Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, Εφηβική ηλικία, Νεαρή ενήλικη ζωή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
143
Αριθμός σελίδων:
83
Διπλωματική Ορθορεξία.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο