Μελέτη συσχέτισης προεγχειρητικών και διεγχειρητικών δεικτών συννοσηροτητας σε ουρολογικές επεμβάσεις

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2969411 66 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-12-28
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Σαρρή Ειρήνη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος, Kαθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μητρόπουλος Διονύσιος, Kαθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Αλαμανής Χρήστος, Kαθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικητέας Νικόλαος, Kαθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Στραβοδήμος Κωνσταντίνος, Kαθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αναστασίου Ιωάννης, Kαθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αδαμάκης Ιωάννης, Αναπληρωτής Kαθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη συσχέτισης προεγχειρητικών και διεγχειρητικών δεικτών συννοσηροτητας σε ουρολογικές επεμβάσεις
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη συσχέτισης προεγχειρητικών και διεγχειρητικών δεικτών συννοσηροτητας σε ουρολογικές επεμβάσεις
Περίληψη:
Συσχέτιση των προεγχειρητικών δεικτών συνοδού νοσηρότητας με δείκτες περι- και μετεγχειρητικού κινδύνου σε ασθενείς που υποβάλλονται σε μείζονες, ουρολογικές επεμβάσεις.
Εισαγωγή και σκοπός: Η συχνότητα της μετεγχειρητικής νοσηρότητας και θνητότητας χρησιμοποιείται σαν ποιοτικός δείκτης των υπηρεσιών υγείας. Τα μεγέθη προβλέπονται με δείκτες όπως ο POSSUM, ενώ ο μετεγχειρητικός κίνδυνος μπορεί να υπολογισθεί με βάση το χειρουργικό Apgar score. Η προεγχειρητική συνοδός νοσηρότητα μπορεί όμως να επηρρεάζει τους περιεγχειρητικούς δείκτες και συνακόλουθα, την νοσηρότητα και θνησιμότητα. Σκοπός της μελέτης ήταν η εκτίμηση της συσχέτισης της προεγχειρητικής συνοδού νοσηρότητας και άλλων προεγχειρητικών δεικτών με δείκτες περι- και μετεγχειρητικού κινδύνου.
Υλικό και Μέθοδοι: Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν 100 ασθενείς που υπεβλήθησαν σε μείζονες, ανοικτές, ουρολογικές επεμβάσεις (39 νεφρεκτομές, 43 ριζικές προστατεκτομές, 18 ριζικές κυστεκτομές). Η προεγχειρητική συνοδός νοσηρότητα υπολογίσθηκε με τους δείκτες: Charlson Comorbidity Index (CCI), age-adjusted CCI (AA-CCI), Cumulative Illness Rating Scale (CIRS), Index of Co-Existent Diseases (ICED). Ο προεγχειρητικός κίνδυνος εκτιμήθηκε με τον δείκτη ASA (American Society of Anesthesiologists) και η προεγχειρητική λειτουργική κατάσταση με τα μεταβολικά ισοδύναμα (MET). Οι περιεγχειρητικοί δείκτες ήταν ο POSSUM και το χειρουργικό Apgar score.
Αποτελέσματα: Οι τιμές (min-max, μέση±ΣΑ) των διαφόρων δεικτών ήταν: CCI: 0-8, 1,5±1,8, AA-CCI: 0-11, 3,7±2,4, CIRS: 0-8, 3,0±2,1, ICED: 0-16, 4,7±3,9, ASA: 0-4, 2,2±0,7, MET: 2-6, 3,8±0,9, POSSUM: 20-44, 27,6±5,1 και χειρουργικό Apgar: 0-10, 6,2±1,4. Ολοι οι προεγχειρητικοί δείκτες έδειξαν στατιστικά σημαντική συσχέτιση με τον POSSUM (αντίστοιχα r2: 0,146, 0,148, 0,191, 0,260, 0,135 και 0,061), ενώ δεν σημειώθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση κάποιου από αυτούς με το χειρουργικό Apgar score.
Συμπεράσματα: Η μετεγχειρητική κατάσταση (χειρουργικό Apgar score) είναι ανεξάρτητη της προεγχειρητικής συνοδού νοσηρότητας, άρα απαιτείται καλύτερος προσδιορισμός των διεγχειρητικών παραγόντων που καθορίζουν τον μετεγχειρητικό κίνδυνο νοσηρότητας/θνησιμότητας. Αντίθετα, οι προεγχειρητικοί δείκτες συνοδού νοσηρότητας και χειρουργικού κινδύνου συσχετίζονται με περιεγχειρητικούς δείκτες πρόβλεψης κινδύνου νοσηρότητας/θνητότητας. Η αναφορά των δεικτών αυτών θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με την προεγχειρητική νοσηρότητα προκειμένου να μπορεί να γίνει με δίκαιο τρόπο η σύγκριση της απόδοσης χειρουργών και νοσοκομείων σε συγκεκριμένες επεμβάσεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ουρολογία, Συννοσηρότητα, Αναισθησιολογια
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
40
Αριθμός σελίδων:
115
διατριβη Σαρρη τελικο teliko.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο